Επίμονη κούραση: 6 κοινές παθήσεις εξηγούν τη μόνιμη εξάντληση

Συχνά κατηγορούμε τον μεγάλο όγκο υποχρεώσεων που έχουμε να φέρουμε καθημερινά εις πέρας για το αίσθημα κούρασης που μας ταλαιπωρεί Και δικαιολογημένα, αφού οι ώρες της ημέρας φαίνεται να μην φτάνουν για να ισορροπήσουμε τέλεια την επαγγελματική, οικογενειακή και κοινωνική μας ζωή.

Αν η μόνιμη εξάντληση είναι και για εσάς γνώριμη κατάσταση, μην την αγνοήσετε. Αρχικά, θα πρέπει να δοκιμάσετε για δύο με τρεις εβδομάδες να κάνετε κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητά σας για να δείτε αν θα νιώσετε καλύτερα: Κοιμηθείτε λίγο περισσότερο, βελτιώστε τη διατροφή σας, φροντίστε για την ενυδάτωσή σας, πάρτε μια πολυβιταμίνη και περιορίστε λίγο τις κοινωνικές σας υποχρεώσεις.

Αν η δυσφορία επιμένει, τότε είναι ώρα για επίσκεψη στον γιατρό, αφού η κούραση μπορεί να οφείλεται σε κάποια πάθηση που μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Παρακάτω θα δείτε έξι κοινές παθήσεις που χαρακτηρίζονται από τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας και το συνεχές αίσθημα κόπωσης.

1. Αναιμία

Η κούραση λόγω αναιμίας είναι αποτέλεσμα του χαμηλού αριθμού ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία αναλαμβάνουν να μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες σε όλους τους ιστούς και όλα τα κύτταρα του σώματος. Η αναιμία προκαλείται από έλλειψη σιδήρου, σημαντική απώλεια αίματος, εσωτερική αιμορραγία ή κάποια χρόνια πάθηση όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο καρκίνος ή η νεφρική ανεπάρκεια. Οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην αναιμία λόγω της τακτικής απώλειας αίματος από την έμμηνο ρύση αλλά και τις αυξημένες ανάγκες του οργανισμού σε σίδηρο κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό.

Συμπτώματα: Εκτός από τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας, η αναιμία προκαλεί δυσκολίες στον ύπνο, έλλειψη συγκέντρωσης, δύσπνοια, ταχυπαλμία, πόνο στο στήθος και πονοκέφαλο.

Αντιμετώπιση: Ανάλογα με τη σοβαρότητα της αναιμίας, η θεραπευτική αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει από απλές αλλαγές στη διατροφή μέχρι χειρουργική επέμβαση.

2. Διαταραχές του θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής παράγει ορμόνες που ελέγχουν τον μεταβολισμό, άρα και τη διαθεσιμότητα ενέργειας. Όταν η παραγωγή ορμονών είναι αυξημένη (υπερθυρεοειδισμός) ο μεταβολισμός επιταχύνει, ενώ όταν είναι μειωμένη (υποθυρεοειδισμός) επιβραδύνει.

Συμπτώματα: Ο υπερθυρεοειδισμός προκαλεί αδυναμία των μυών, η οποία γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στα πόδια. Άλλα συμπτώματα είναι η ανεξήγητη απώλεια βάρους, η ευαισθησία στις υψηλές θερμοκρασίες, η ταχυπαλμία και η αυξημένη δίψα. Από την άλλη, ο υποθυρεοειδισμός προκαλεί αίσθημα κόπωσης, αδυναμία συγκέντρωσης και μυϊκούς πόνους ακόμη και έπειτα από ήπια σωματική αύξηση. Άλλα συμπτώματα είναι η αύξηση του βάρους λόγω κατακράτησης υγρών, η ευαισθησία στις χαμηλές θερμοκρασίες και η δυσκοιλιότητα.

Αντιμετώπιση: Οι διαταραχές του θυρεοειδούς αντιμετωπίζονται κυρίως με φαρμακευτικές και χειρουργικές μεθόδους.

3. Διαβήτης

Τόσο στον διαβήτη τύπου 1 όσο και στον διαβήτη τύπου 2 ο οργανισμός αδυνατεί να αξιοποιήσει σωστά την ορμόνη ινσουλίνη, η οποία εξασφαλίζει απορρόφηση των σακχάρων που λαμβάνουμε από τις τροφές. Δεδομένου ότι τα σάκχαρα αποτελούν βασική πηγή ενέργειας, η αδυναμία είναι το πρώτο προειδοποιητικό σημάδι ή σύμπτωμα του διαβήτη.

Συμπτώματα: Τυπικά συμπτώματα του διαβήτη είναι η έντονη δίψα, η συχνουρία, η έντονη πείνα, η αδικαιολόγητη απώλεια βάρους, η ευερεθιστότητα, οι συχνές λοιμώξεις από μύκητες και η θολή όραση.

Αντιμετώπιση: Για τον αποτελεσματικό έλεγχο του διαβήτη, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο πλάνο που περιλαμβάνει αλλαγές στη διατροφή και στις καθημερινές συνήθειες καθώς και εφ’ όρου ζωής φαρμακευτική αγωγή.

4. Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι κάτι παραπάνω από την απλή καθημερινή θλίψη που μας προκαλούν οι δυσάρεστες καταστάσεις της ζωής. Πρόκειται για μια σοβαρή ψυχική νόσο που επηρεάζει τον ύπνο, την όρεξη, τα συναισθήματα και κάθε πτυχή της ζωής.

Συμπτώματα: Η κατάθλιψη έχει πολλά διαφορετικά «πρόσωπα» και επηρεάζει τον καθένα διαφορετικά. Κοινός παρονομαστής είναι συχνά το αίσθημα αδυναμίας και απελπισίας, οι διαταραχές του ύπνου και της όρεξης, τα προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης, καθώς και η απαισιοδοξία.

Αντιμετώπιση: Η φαρμακευτική αγωγή και η ψυχοθεραπεία, σε συνδυασμό με αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες (π.χ. τακτική σωματική άσκηση και σωστή διατροφή), έχουν πολύ καλά αποτελέσματα στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.

5. Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Οι αιτίες του παραμένουν μέχρι και σήμερα άγνωστες. Χαρακτηρίζεται, όπως φανερώνει και το όνομά του, από ένα αίσθημα κούρασης που επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν υποχωρεί με την ξεκούραση και τον ύπνο.

Συμπτώματα: Χαρακτηριστικό είναι ότι η κόπωση εμφανίζεται ή εντείνεται ακόμη και μετά από ελάχιστη σωματική δραστηριότητα. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι οι πονοκέφαλοι, οι πόνοι στους μυς και στις αρθρώσεις, η ευαισθησία των λεμφαδένων και η έλλειψη συγκέντρωσης.

Αντιμετώπιση: Εφόσον οι ακριβείς αιτίες του συνδρόμου είναι άγνωστες, δεν έχει βρεθεί κάποια θεραπεία που να στοχεύει στην αντιμετώπισή του. Στους περισσότερους ασθενείς συστήνεται ένας συνδυασμός φυσικοθεραπείας, συμβουλευτικής και βοηθημάτων ύπνου.

6. Υπνική άπνοια

Πρόκειται για μια συνηθισμένη διαταραχή του ύπνου που έχει ως γνώρισμα τις διακοπές της αναπνοής. Η κακή οξυγόνωση του εγκεφάλου σε συνδυασμό με τον διακοπτόμενο ύπνο έχουν σαν αποτέλεσμα την ανεπαρκή ξεκούραση και επομένως το επίμονο αίσθημα κόπωσης.

Συμπτώματα: Το πλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμα της υπνικής άπνοιας είναι το δυνατό ροχαλητό.

Αντιμετώπιση: Οι αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, η χρήση συσκευών που διευκολύνουν την αναπνοή και η χειρουργική επέμβαση είναι τρεις αποτελεσματικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας.

Tromaktiko

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο