Μπαράζ διακοπών ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ σε εκπρόθεσμους οφειλέτες λογαριασμών ρεύματος, έχοντας δώσει στον ΔΕΔΔΗΕ, πέρυσι, 300.000 εντολές για διακοπές παροχών.
Σε 150.000 περιπτώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, εκτελέστηκαν καθώς οι υπόλοιπες, είτε ανακλήθηκαν από τους προμηθευτές λόγων διακανονισμών, είτε ο ΔΕΔΔΗΕ παρεμποδίστηκε, ενώ μέρος αυτών πέτυχε και επανασυνδέθηκε παράνομα, χωρίς να εντοπιστούν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διαπιστωμένες ρευματοκλοπές ανήλθαν το 2016 στις 10.616, με τον Διαχειριστή να έχει προλάβει να υποβάλλει μηνύσεις σε 3.500 παραβάτες. Η διαδικασία συνεχίζεται και για τους υπόλοιπους, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ υπολογίζει τις απώλειες σε ρεύμα στο 3,2% της κατανάλωσης. Σε 500 εκατ. ευρώ εκτιμά το οικονομικό κόστος η ΔΕΗ, δεν το επιβεβαιώνει ο Διαχειριστής.
Τα προαναφερόμενα συγκλονιστικά στοιχεία, εκ των οποίων τα περισσότερα αποκαλύφθηκαν χθες στη Βουλή κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έκαναν τα στελέχη και ο πρόεδρος του Διαχειριστή Νίκος Χατζηαργυρίου στους βουλευτές της διαρκής Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, αναδεικνύουν το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κυρίαρχος παίκτης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τους απλήρωτους λογαριασμούς.
Η ΔEΗ είναι αντιμέτωπη, με ένα «βουνό» ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 2,6 δισ. ευρώ, και οι όποιες απόπειρες είσπραξης τους ακόμη και με το «όπλο» των διακοπών δεν φέρνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αρκεί να αναφερθούν τα διαχρονικά στοιχεία των αποκοπών που εκτελέστηκαν για κακοπληρωτές κατόπιν εντολών της ΔEΗ: Το 2012 έγιναν 315.000 διακοπές, το 2013 ανήλθαν σε 290.000 και σε 222.000 το 2014. Το 2015 κατακρεμνιστηκαν στις 17.254.
Ένα πρόβλημα που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην οικονομική ύφεση και την επακόλουθη πτώση των εισοδημάτων αλλά και στις πολιτικές εντολές που έλαβε η ΔEΗ για περιορισμό των εντολών διακοπών ηλεκτροδότησης.
O γενικός διευθυντής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Δικτύου Ηρακλής Μενεγάτος στις επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών για την αντιμετώπιση των οφειλετών φέρνει στο φως τόσο τις δυσκολίες στο εγχείρημα των διακοπών όσο και στο μέγεθος του προβλήματος των ρευματοκλοπών:
«Όλοι οι προμηθευτές διαβίβασαν (σ.σ. το 2016) περίπου 300.000 αποκοπών εμείς, το σύνολο των αποκοπών αυτών προσπαθούμε να το ολοκληρώσουμε, άλλες πάμε και κόβουμε το ρεύμα κανονικά, άλλοι με το που μας βλέπουν τρέχουν και πληρώνουν και διακανονίζονται, κάποιοι μπορεί να μη μας αφήσουν και μπορούμε να επανέλθουμε μετά για να το κάνουμε. Σε περιπτώσεις που κόβουμε το ρεύμα και το επανασυνδέουν, γίνονται και επανέλεγχοι και προσπαθούμε με πιο δραστικό τρόπο να κάνουμε την αποκοπή».
Και συνεχίζει: «Δεν μπορούμε να «παίξουμε ξύλο» με τον πελάτη, οπότε θα πρέπει να επανέλθουμε είτε με αστυνομία η οποία θα μας βοηθήσει σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις, αλλά και εκεί πάλι όλες τις φορές δεν είναι διαθέσιμη κι οπότε δεν μπορεί να μας βοηθήσει».