Απόγνωση και σημαντικά έξοδα προκαλούν σε χιλιάδες πολίτες όλης της χώρας οι ελλείψεις ειδικευμένων γιατρών σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας όλης της χώρας.
Δύο στις πέντε δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) δεν λειτουργούν, όπως ανέφερε τη Δευτέρα το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ – ΕΟΠΥΥ).
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παναγιώτης Ψυχάρης, τα εργαστήρια παραμένουν παροπλισμένα και το 95% των παραπεμπτικών για εξετάσεις που εκδίδονται από τους γιατρούς για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ εκτελούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
Πολλές περιοχές δεν διαθέτουν βασικές ιατρικές ειδικότητες ούτε εκτός του ΠΕΔΥ. Στην Ξάνθη υπάρχουν μόλις δυο γιατροί, ένας ακτινολόγος και ένας οδοντίατρος. Από τους 45 γιατρούς που απασχολούνταν στις δομές του ΠΕΔΥ Ξάνθης έχουν μείνει 8. Ο νομός δεν έχει παιδίατρο, πνευμονολόγο, νευρολόγο, ψυχίατρο.
Η Κεφαλλονιά δεν διαθέτει νευρολόγο και παιδίατρο, ενώ το ίδιο συμβαίνει στον νομό Λασιθίου.
Στην Έδεσσα, δεν υπάρχει παιδίατρος και παθολόγος, στον Έβρο δεν υπάρχει παθολόγος, παιδίατρος, οφθαλμίατρος, νευρολόγος και ορθοπεδικός και στο Κιλκίς οι ασθενείς καλύπτονται μόνον από ιδιώτες καρδιολόγους, παιδιάτρους, οφθαλμιάτρους.
Αττική
Το Περιστέρι και η Καλλιθέα δεν έχουν μονάδες του ΠΕΔΥ, με αποτέλεσμα οι πολίτες να καταφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία.
Ο κ. Ψυχάρης ανέφερε πως από τους 5.000 γιατρούς που απασχολούνταν στο ΠΕΔΥ το 2014 σήμερα απασχολούνται περίπου 2.300. Οι υπόλοιποι αποχώρησαν όταν κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και ιδιωτικού ιατρείου.
Καραγιώργος Δημήτρης
iatronet.gr