Τι γίνεται με το "Μουσείο Γρυπάρη";

ΓΡΥΠΑΡΗΣΟ μεγάλος άνθρωπος των τεχνών και των γραμμάτων, ο Ιωάννης Γρυπάρης, είναι γνωστός για την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα. Όπως είναι γνωστό ότι το σπίτι του βρίσκεται στην Καλλιθέα. Εκείνο ίσως που δεν είναι γνωστό είναι το γεγονός ότι στη διαθήκη του, άφησε τα πάντα στην ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ, που ανέλαβε τελικά σε συνεργασία με τον Δήμο Καλλιθέας, να ιδρύσει “ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΡΥΠΑΡΗ” και να δοθεί τ’ όνομά του σε κάποιο δρόμο της. Το όνομά του έχει δοθεί σε δρόμο της Καλλιθέας, αλλά μετά απο τόσα χρόνια δεν έχει προχωρήσει το θέμα με την ίδρυση του “Μουσείου Γρυπάρη”, που θα αναδείκνυε την πόλη μας σε πολλά επίπεδα.
Έτσι ο Δήμος Καλλιθέας αποφάσισε -κάλλιο αργά παρά ποτέ- να αρχίσει κάποιες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Πρόσκληση προς την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ) «να αναλάβει τις ευθύνες της τόσο έναντι των πολιτών, όσο και της ιστορικής προσωπικότητας του Ιωάννη Γρυπάρη» απευθύνει το Δημοτικό Συμβούλιο της Καλλιθέας με επιστολή του, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από το Σώμα  ύστερα από σχετική πρόταση του Δημάρχου κ. Κώστα Ασκούνη.
Στην επιστολή του το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει ομόθυμα τη βαθιά ανησυχία του για την πολυετή αδυναμία της ΕΕΛ να ενεργήσει με πρακτικό τρόπο, τόσο ως προς την εν γένει αξιοποίηση τής ιδιοκτησίας της οικίας του Ιωάννη Γρυπάρη, όσο και για την άμεση αποτροπή κινδύνων για την ασφάλεια των πολιτών, οι οποίοι είναι δυνατόν να προκληθούν από τις μεγάλες φθορές του κτίσματος.
Το Δημοτικό Συμβούλιο διευκρινίζει ότι δεν επιθυμεί και δεν επιδιώκει καμία αντιδικία με την ΕΕΛ, επισύροντας ωστόσο την προσοχή της στο γεγονός ότι η ίδια ως κληρονόμος των περιουσιακών στοιχείων του ζεύγους Γρυπάρη έχει το τυπικό, αλλά και το ηθικό καθήκον να μεριμνήσει για την τύχη τους, σύμφωνα προς τη βούληση του ποιητή και της συζύγου του. Το Συμβούλιο διατυπώνει, εξάλλου, στην επιστολή τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι η ΕΕΛ αντί να λάβει άμεσα μέτρα για την αποτροπή των κινδύνων που προκαλούνται στην ασφάλεια των πολιτών από τις φθορές του κτίσματος, σπεύδει μόνο να υποβάλει ένσταση στη σχετική έκθεση της Πολεοδομίας και δεν απαντά στις προτάσεις του για τη διάσωση και την αξιοποίησή του.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο