Στα όρια της καταστροφής βρίσκεται η αγορά, με δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες, εμπόρους και βιοτέχνες να παύουν τη δραστηριότητά τους, να κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και οι άνεργοι να πολλαπλασιάζονται.
Ερευνα «βόμβα» για την κατάσταση στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων MARC AE και παρουσιάζεται την ερχόμενη Τετάρτη 25 Αυγούστου από το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, στέλνει σαφέστατο μήνυμα στην κυβέρνηση ως προς τα όρια αντοχής, μίας από τις μεγαλύτερες δεξαμενές των ψηφοφόρων.
Οι υπουργοί «Πρόγευση» της έρευνας δίνει σήμερα η «Οικονομία» και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες δύο κορυφαίοι υπουργοί του οικονομικού επιτελείου που είδαν τα αποτελέσματά της οδηγούνται σε δεύτερες σκέψεις ως προς τη λήψη αποφάσεων, κινούμενοι, βέβαια, πάντα στα περιθώρια ελιγμών που αφήνει το μνημόνιο της κυβέρνησης με την τρόικα…
«Δεν αποκλείεται», λέει ένας εκ των συμμετεχόντων στην υπουργική παρουσίαση της έρευνας, «η επικείμενη μετάταξη του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών από τον συντελεστή του ΦΠΑ 11% σε εκείνον του 23% να επανεξεταστεί.
Οι πανελλαδικές μετρήσεις που έκανε η MARC AE αποτυπώνουν την εικόνα των επιχειρήσεων και της αγοράς μετά την υπογραφή του μνημονίου, ενώ για πρώτη φορά γίνεται σύγκριση με τα αποτελέσματα της αντίστοιχης έρευνας που είχε διεξαχθεί πριν από την ένταξη της χώρας στον μηχανισμό στήριξης της τρόικας.
Τα βασικά αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν έκρηξη των «λουκέτων» επιχειρήσεων, της ανεργίας, δραματική μείωση του τζίρου αλλά και στέγνωμα της αγοράς από ρευστό, ενώ ουδεμία σκέψη γίνεται για επενδύσεις. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι τα δεδομένα ξεφεύγουν πέρα από κάθε εκτίμηση που είχαν κάνει οι ίδιοι οι μικρομεσαίοι στην έρευνα του Φεβρουαρίου.
Ακρως απογοητευτικές είναι και οι προβλέψεις τους για το επόμενο διάστημα.
«Αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι σε συνδυασμό με την απουσία αναπτυξιακών μέτρων, θα οδηγηθούν σε πτώχευση μέχρι και οι δανειστές μας…», σχολιάζει μέλος του προεδρείου της Συνομοσπονδίας.
Καθολικό όχι
«Ατομική βόμβα» η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ
«Ατομική βόμβα» η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ
Καθολικό είναι το «όχι» των μικρομεσαίων στο μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ από το 11 % στο 23% και μάλιστα στελέχη της ΓΣΕΒΕΕ σημειώνουν ότι αυτό θα μοιάζει με «ατομική βόμβα» στην αγορά και στις επιχειρήσεις. Η καταναλωτική ζήτηση θα πιάσει… πάτο και οι επιχειρήσεις θα βαρέσουν πιο γρήγορα το… κανόνι. Επίσης από την έρευνα προκύπτει ότι η ανασφάλεια παίρνει απίστευτες διαστάσεις και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι διπλασιάστηκαν οι επιχειρηματίες που κλείνουν τα μαγαζιά τους για να συνταξιοδοτηθούν. Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό ταμείο των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, τον ΟΑΕ, αυτό που αποτυπώνεται στην έρευνα είναι το… κραχ.
Στέγνωσε η αγορά
Χωρίς ρευστό 86 στους 100
Χωρίς ρευστό 86 στους 100
Στην έλλειψη ρευστού από την αγορά αλλά και στην αδυναμία των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων να βρουν χρηματοδότηση από τις τράπεζες και τα ευρωπαϊκά κονδύλια επικεντρώθηκε η τελευταία έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας.
Οι μετρήσεις του ΕΒΕΑ περιγράφουν τη δεινή θέση των επιχειρήσεων – μελών του:
- Το 86% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας.
- το 89% αντιμετωπίζει πρόβλημα πρόσβασης στην τραπεζική χρηματοδότηση
- το 82% διαπιστώνει δυσκολίες ή καθυστερήσεις στην ένταξη των επιχειρήσεων τους σε ποιοτικά ή ειδικά προγράμματα.
- το 93% έχει πτώση κύκλου εργασιών στις επιχειρήσεις λόγω οικονομικής κρίσης.
- το 91% συναντά προβλήματα στην αποπληρωμή οφειλών πελατών τους προς την επιχείρησή τους.
Αλλά και έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, που διεξήχθη πριν από δύο εβδομάδες, αναδεικνύει αφενός τον αριθμό των κλειστών – ξένοιαστων εμπορικών καταστημάτων στις περιοχές και γειτονιές της Αθήνας και αφετέρου τις επιπτώσεις στην κοινωνία από τις έρημες εμπορικές πιάτσες.
Στο σύνολο των καταστημάτων που εξετάστηκαν στο κέντρο της Αθήνας, στο Κολωνάκι, στο Μαρούσι, στη Ν. Ιωνία, στην Κηφισιά, στο Χαλάνδρι, στην Καλλιθέα και στον Πειραιά αναδεικνύεται ότι το 14,8% ήταν κλειστό. Πιο συγκεκριμένα, από τα 3.421 τα 505 εμπορικά είχαν βάλει λουκέτο.