Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις αποζημιώσεις από τροχαίο ατύχημα

Ξεκαθαρίζει το τοπίο στις σχέσεις ασφαλισμένων και ασφαλιστικών εταιρειών σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις από τροχαίο ατύχημα. Η Τράπεζα της Ελλάδος ως επόπτης της ασφαλιστικής αγοράς με εγκύκλιο του προέδρου της κ. Γιώργου Προβόπουλου, διευκρινίζει ορισμένες λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά την διαδικασία διακανονισμού των ζημιών, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα ασφαλιστικών εταιρειών και ασφαλισμένων. Ειδικότερα στην απόφαση αναφέρεται ότι:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

Άρθρο 9
Αρχές που διέπουν τη διαδικασία διακανονισμού

1. Οι Εταιρείες καταβάλλουν κάθε επιμέλεια για τον άμεσο διακανονισμό των ζημιών από τροχαία ατυχήματα, τηρώντας την τρίμηνη προθεσμία που τάσσεται από το άρθρο 6 παρ. 6 του Π.Δ. 237/86, εντός της οποίας θα πρέπει είτε α) να υποβάλουν αιτιολογημένη προσφορά αποζημίωσης, σε περίπτωση που η ευθύνη δεν αμφισβητείται και η ζημιά έχει αποτιμηθεί, είτε β) να υποβάλουν αιτιολογημένη απάντηση επί των σημείων που περιέχονται στην αίτηση του δικαιούχου αποζημίωσης, στην περίπτωση που η ευθύνη αμφισβητείται, ή δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί σαφώς, ή σε περίπτωση που η ζημιά δεν έχει αποτιμηθεί πλήρως.

2. Οι απαντήσεις είναι αιτιολογημένες κατά τρόπον ώστε να προκύπτει ο συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο οι Εταιρείες αρνούνται να αποζημιώσουν τα ζημιωθέντα πρόσωπα.

3. Οι Εταιρείες αξιολογούν τις υποχρεώσεις τους, όπως αυτές πηγάζουν ιδίως από την παρ. 1 του άρθρου 10 του Π.Δ. 237/86, με βάση το σύνολο των κατά το άρθρο 4 της παρούσας στοιχείων που υπάρχουν κατά περίπτωση.

4. Οι Εταιρείες συνεκτιμούν, κατά την αποτίμηση της ζημίας, τόσο τα τιμολόγια και τις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, και τα αντίγραφα των εκτιμήσεων του άρθρου 4 στοιχείο γ’ της παρούσας, που υποβάλλουν τα ζημιωθέντα πρόσωπα, όσο και τις πραγματογνωμοσύνες του άρθρου 4 στοιχείο β’ της παρούσας πράξης, που τυχόν υπάρχουν για τη συγκεκριμένη ασφαλιστική περίπτωση.

Άρθρο 10
Δήλωση ατυχήματος και αίτηση αποζημίωσης

1. Οι δηλώσεις ατυχήματος και οι αιτήσεις αποζημίωσης, που υποβάλλονται σύμφωνα με τα άρθρα 9 παρ. 1,2 και 6 παρ. 6 αντιστοίχως του Π.Δ. 237/1986, καθώς και η τυχόν υπάρχουσα φιλική δήλωση τροχαίου ατυχήματος του Συστήματος Άμεσης Πληρωμής (Σ.Α.Π.), καταχωρούνται από τις Εταιρείες στο Φάκελο Ασφαλιστικής Περίπτωσης κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 4 της παρούσας. Η αίτηση αποζημίωσης περιλαμβάνει υποχρεωτικώς τις πληροφορίες και τα στοιχεία που αναφέρονται στο Παράρτημα Ι της παρούσας.

2. Οι δηλώσεις και οι αιτήσεις αποζημίωσης υποβάλλονται είτε αυτοπροσώπως στα γραφεία των Εταιρειών, είτε με αποστολή τηλεομοιοτυπίας, είτε με συστημένη επιστολή, εφόσον βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής κατά τις διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, είτε κατατίθενται αυτοπροσώπως στα οριζόμενα από τις Εταιρείες, κατά τα αναφερόμενα στο άρθρο 15 παρ. 1 της παρούσας, γραφεία ή φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Τα περιγραφόμενα στο άρθρο 15 παρ. 1 γραφεία, φυσικά και νομικά πρόσωπα, χορηγούν απόδειξη παράδοσης και παραλαβής εγγράφου και αποστέλλουν τις παραληφθείσες δηλώσεις και αιτήσεις αποζημίωσης στο σημείο όπου τηρούνται οι Φ.Α.Π., κατά το τελευταίο εδάφιο του άρθρου 4 της παρούσας, την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την παραλαβή τους.

3. Ως ημερομηνία σχηματισμού του Φ.Α.Π. θεωρείται η προγενέστερη εκ των ημερομηνιών υποβολής της δήλωσης ή της αίτησης αποζημίωσης, ή της φιλικής δήλωσης τροχαίου ατυχήματος.

Άρθρο 11
Χρόνος διενέργειας πραγματογνωμοσύνης επί των υλικών ζημιών οχήματος

Στις περιπτώσεις που οι Εταιρείες κρίνουν ότι απαιτείται η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης επί υλικών ζημιών, οι Εταιρείες τη διενεργούν, υπό την προϋπόθεση εντοπισμού του οχήματος στον τόπο που έχει γνωστοποιηθεί από τον ζημιωθέντα, το αργότερο εντός δέκα πέντε ημερών, εάν το ατύχημα συνέβη στην Ελλάδα και το αργότερο εντός είκοσι πέντε ημερών, εάν το ατύχημα συνέβη στο εξωτερικό, με την επιφύλαξη περιπτώσεων κατά τις οποίες αλλοδαπό Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης, υποχρεούται στη διεξαγωγή της διαδικασίας διακανονισμού ή έχει επιληφθεί αυτού. Η πραγματογνωμοσύνη αυτή καταχωρείται στον Φάκελο Ασφαλιστικής Περίπτωσης. Οι ως άνω προθεσμίες αρχίζουν από την ημερομηνία κατά την οποία υποβάλλεται στις Εταιρείες η αίτηση αποζημίωσης του άρθρου 10 της παρούσας.

Άρθρο 12
Προφορά και Διακανονισμός τροχαίου ατυχήματος

1. Στην προσφορά αποζημίωσης των Εταιρειών του άρθρου 6 παρ. 6 περ. α’ του Π.Δ. 237/1986 περιλαμβάνονται, ως ελάχιστο περιεχόμενο, το ακριβές προσφερόμενο προς τα ζημιωθέντα πρόσωπα ποσό αποζημίωσης καθώς και ο τόπος, ο χρόνος και ο τρόπος πληρωμής του ποσού της αποζημίωσης, ή αυτούσιας αποκατάστασης της ζημίας.

2. Ο χρόνος πληρωμής που αναφέρει η προσφορά αποζημίωσης, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις δέκα ημέρες από την προσφορά. Αν συμφωνηθεί αυτούσια αποκατάσταση της ζημιάς, ο χρόνος αυτής δεν μπορεί να υπερβαίνει τις είκοσι ημέρες από τη συμφωνία, εκτός αντίθετης ειδικής συμφωνίας των μερών.

3. Κατά την εξόφληση τα ζημιωθέντα πρόσωπα υποχρεούνται να παραδίδουν στις Εταιρείες τα πρωτότυπα τιμολόγια και τις πρωτότυπες αποδείξεις υπηρεσιών κάθε σχετικής ζημίας ή δαπάνης, εφόσον αυτό απαιτείται από την ισχύουσα νομοθεσία για τη νόμιμη καταβολή της αποζημίωσης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV
ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΖΗΜΙΩΘΕΝΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Άρθρο 13
Πληροφόρηση ασφαλισμένου

1. Οι Εταιρείες επισυνάπτουν στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο υποχρεωτικής ασφάλισης αστικής ευθύνης από τροχαίο ατύχημα, το οποίο παραδίδουν στον ασφαλισμένο, πέραν των αναφερόμενων στην ασφαλιστική νομοθεσία εντύπων και τα εξής έγγραφα: έντυπο δήλωσης τροχαίου ατυχήματος και έντυπο αίτησης αποζημίωσης. Για την παράδοση αυτή λαμβάνουν σχετική απόδειξη παραλαβής από τον ασφαλισμένο.

2. Στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο γίνεται συνοπτική μνεία του περιεχομένου της παρούσας.

Άρθρο 14
Λήψη αντιγράφων

Οι ασφαλισμένοι και τα ζημιωθέντα πρόσωπα δικαιούνται να παραλαμβάνουν από το περιεχόμενο του σχηματισθέντος Φ.Α.Π. αντίγραφα, με τη σφραγίδα της εταιρείας και την ένδειξη «αντίγραφο από τον Φ.Α.Π. που τηρεί η εταιρεία», με αίτησή τους που καταχωρείται στον Φ.Α.Π. με ταυτόχρονη χορήγηση απόδειξη παράδοσης και παραλαβής και με δική τους δαπάνη, με την επιφύλαξη των διατάξεων του ν.2472/97.

http://www.nextdeal.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο