3η Δεκεμβρίου Παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες

Το 10% περίπου του πληθυσμού της χώρας μας αποτελείται από άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Τόσο τα ίδια άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση και βαριές πολλαπλές αναπηρίες, όσο και οι γονείς και οι κηδεμόνες  τους, εξακολουθούν να βιώνουν τη διάκριση και τον αποκλεισμό.
Σήμερα μάλιστα περισσότερο από ποτέ, λόγω των συνθηκών ακραίας οικονομικής κρίσης, η ανεργία, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, είναι πιο έντονα από ποτέ. Πόσο μάλλον που με αφορμή την δημοσιονομική κρίση η πολιτική ηγεσία της χώρας αφαίρεσε δικαιώματα και μέτρα προστασίας από τα άτομα αυτά μετατρέποντας τους φτωχούς σε φτωχότερους!
Κάτω από αυτές τις συνθήκες η 3η Δεκεμβρίου 2011, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στην άσκηση προστατευτικών πολιτικών για τα ΑμεΑ, αλλά και στη δημιουργία υποδομών που να διευκολύνουν την ομαλή ενσωμάτωση τους στην ζωή της πόλης. Τόσο με την ενδυνάμωση θεσμών κοινωνικής πρόνοιας, φροντίδας και πρωτοβάθμιας υγείας, όσο και με τη βελτίωση της προσβασιμότητας. Σε κάθε έργο υποδομής ή υπηρεσία που πραγματοποιείται από το Δήμο μας πρέπει να διασφαλίζεται η δυνατότητα χρήσης του από άτομα με αναπηρία.
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, ο επικεφαλής της ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης «Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΑΛΛΑΖΕΙ» Δημήτρης Κάρναβος τόνισε:
“Η σημερινή ημέρα αποτελεί μια καλή ευκαιρία για όλους μας, πολιτεία και πολίτες, να αναλογισθούμε τον αποκλεισμό που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία. Αποκλεισμό από τη λειτουργία μιας πόλης που εκτός από ελάχιστες υλικές υποδομές καμώνεται πως «δεν βλέπει» τα άτομα με αναπηρία. Συμπολίτες μας που σήμερα βάλλονται από τα κοινωνικά άδικα οικονομικά μέτρα. Και που έχουν περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αγκαλιά του δήμου για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στη ζωή, την πρόσβασή τους στην καθημερινή λειτουργία της πόλης μας, μα πάνω από όλα το ύψιστο δικαίωμα τους στο σεβασμό και την αξιοπρέπεια”.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο