Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία και η Εταιρεία Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ) στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων για τις αρχαίες τεχνολογίες, διοργανώνουν την Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012 και ώρα 18:30 τη διάλεξη των Ιωάννη Σαπουντζή και Παναγιώτη Αθανασόπουλου με θέμα: «Τα πολεμικά λιμάνια του Πειραιά»….
Το «Zea Harbour Project» έχει ως σκοπό την μελέτη των δύο εκ των τριών αρχαίων λιμανιών του Πειραιά, της Ζέας (το γνωστό Πασαλιμάνι), και της Μουνιχίας (γνωστό ως Μικρολίμανο και αργότερα Τουρκολίμανο). Η έρευνα διεξάγεται υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα, τη διεύθυνση του Δρ. Bjoern Loven, με την εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, από το 2001 ως σήμερα. Οι μέθοδοι υποβρύχιας ανασκαφής και αποτύπωσης, που χρησιμοποιούνται, είναι αρκετά εξειδικευμένες ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν στο δύσκολο περιβάλλον των δύο αρχαίων λιμανιών, που χρησιμοποιούνται και σήμερα . Πρόκειται για έναν συνδυασμό υποβρύχιας έρευνας και ανασκαφής με τη χρήση ειδικών απορροφητηρών . Η ψηφιακή αποτύπωση των αρχαιοτήτων επιτυγχάνεται με τη βοήθεια γεωδαιτικού σταθμού από την ξηρά. Με τον τρόπο αυτόν έχει επιτευχθεί λεπτομερέστατη τρισδιάστατη αποτύπωση αρχαίων καταλοίπων των δύο αρχαίων λιμανιών .Τα δύο λιμάνια Ζέας και Μουνιχίας αποτελούν ένα από τα λαμπρότερα επιτεύγματα της αρχαίας Αθήνας του 5ου π.Χ. αιώνα . Η Ζέα αποτέλεσε τον σημαντικότερο πολεμικό ναύσταθμο της Κλασικής Αθήνας. Λόγω της διαμόρφωσης της ακτογραμμής και τηςμορφής του , προστάτευε τους νεώσοικους που υπήρχαν στον μυχό του λιμανιού.
Οι πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες επικεντρώθηκαν κυρίως στο ανατολικό τμήμα του
λιμανιού, στο οποίο εντοπίστηκαν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.
Το λιμάνι της Μουνιχίας υπήρξε ο δεύτερος μεγαλύτερος πολεμικός ναύσταθμος της εποχής και είχε παρόμοια γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά με τη Ζέα. Κατά τη διάρκεια της υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας που πραγματοποιείται από το 2005 από στο πλαίσιο του «Zea Harbour Project», αποκαλύφθηκε και αποτυπώθηκε ένα νέο σύνολο νεωσοίκων στο βόρειο τμήμα του σύγχρονου λιμανιού. Στα νότια του σύγχρονου κυματοθραύστη πραγματοποιήθηκε επιφανειακός καθαρισμός και αποτύπωση των αποκαλυφθέντων .
Οι ομιλητές είναι οι αρχαιολόγοι :ο δρ. Γιάννης Σαπουντζής, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης και ο Παναγιώτης Αθανασόπουλος υπότροφος του ΙΚΥ με μεταπτυχιακό στο University of Southampton ειδικεύθηκε στην Υποβρύχια Αρχαιολογία «in Maritime Archaeology »
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαρτίου 2012 και ώρα 6.30 , στο Μουσείο της
Πόλεως των Αθηνών,Ι. Παπαρρηγοπούλου 7, Πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα
Η διανομή δελτίων προτεραιότητας εισόδου θα αρχίσει μία ώρα πριν από την έναρξη των
ομιλιών
Παπαρρηγοπούλου 5-7,
Πλατεία Κλαυθμώνος
GR – 105 61 Αθήνα
Τηλ. (+30) 210 3231397