Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ανακεφαλαιοποίηση

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Μ.Τετάρτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία είναι προπαρασκευαστικού χαρακτήρα δίνοντας το γενικό περίγραμμα των όρων, ώστε να τροποποιηθεί η λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για να μπορεί να υποδεχθεί τα κεφάλαια που θα έρθουν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Εγκρίθηκε επίσης η χρήση κρατικών εγγυήσεων για να στηριχθεί…

η αξία των νέων ομολόγων που λαμβάνουν οι τράπεζες στα πλαίσια του προγράμματος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (PSI), σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος που επικαλείται το Reuters.

«Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου καθιερώνει τα CοCοs (μετατρέψιμες ομολογίες) και θεσμοθετεί τη δυνατότητα το κράτος να δίνει εγγυήσεις στα νέα ομόλογα, ώστε οι τράπεζες να μπορούν να τα αποτιμήσουν (να τα γράφουν στα βιβλία τους) στο 100% της αξίας τους», δήλωσε το στέλεχος στους δημοσιογράφους.

Το EFSF αντί μετρητών θα αποστείλει την πρώτη δόση στο ΤΧΣ με ομόλογα, προκειμένου να αναπληρωθεί το έλλειμμα κεφαλαίων που θα προκύψει, έως ότου πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες αυξήσεις κεφαλαίου.

Το πρόγραμμα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να ολοκληρωθεί σε επόμενες συνεδριάσεις. Κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Reuters αναφέρουν πως αναμένεται να υπάρξουν δύο ακόμα συνεδριάσεις του υπουργικού Συμβουλίου έως τις εκλογές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου ανέπτυξε το σκεπτικό ότι θα ήταν καλύτερα να μεταφέρονταν οι εκλογές στις 13 Μαΐου, ώστε η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να περάσει στη Βουλή.

Κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος συμφώνησε με το παραπάνω σκεπτικό, επισημαίνοντας παράλληλα ότι πρόκειται για νόμιμη διαδικασία, πρόκειται για θέμα τεχνικού χαρακτήρα, πρόκειται για τη θεσμοθέτηση εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν δυνητικά, κάτι που, όπως είπε, δεν δημιουργεί διαφωνίες.

Τι εισηγήθηκε ο υπουργός Οικονομικών

Τη σχετική εισήγηση για τα θέματα που αφορούν στην κεφαλαιακή ενίσχυση των πιστωτικών ιδρυμάτων έκανε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος επιπλέον ενημέρωσε ότι η συμμετοχή στο PSI θα κλείσει στο 96,6% και αφορά 205,5 δισ. ευρώ.

Στην κορυφή της λίστας των ενεργειών που προβλέπονται στην Πράξη για να εκταμιευτούν τα πρώτα 25 δισ. ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι η αύξηση του κεφαλαίου του ΤΧΣ, όπως έχει συμφωνηθεί και η δυνατότητα εκ μέρους του Ταμείου να λαμβάνει ομόλογα ή άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα που εκδίδει ή εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να τα διατηρεί σε λογαριασμό στο Σύστημα Άυλων Τίτλων στην ΤτΕ.

Προβλέπεται επίσης η προσθήκη στα στοιχεία της περιουσίας του Ταμείου των ομολόγων ή άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων που λαμβάνει από το EFSF και τη ρύθμιση θεμάτων της περιουσίας αυτής σε περίπτωση εκκαθάρισης πιστωτικών ιδρυμάτων.

Το Ταμείο θα μπορεί να χορηγεί, κατόπιν απόφασης της ΤτΕ, βεβαίωση προς πιστωτικά ιδρύματα που είναι επιλέξιμα προς κεφαλαιακή ενίσχυση με την οποία δεσμεύεται ότι θα συμμετέχει στην μελλοντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τους.

Θα μπορεί επίσης να προκαταβάλλει ποσό που αντιστοιχεί στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που καλείται να πραγματοποιήσει το πιστωτικό ίδρυμα αλλά και να έχει άμεση πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία του πιστωτικού ιδρύματος προς το οποίο έχει χορηγήσει εγγυητική επιστολή ή για λογαριασμό του οποίου έχει προκαταβάλει το αναγκαίο ποσό για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Καταργείται επίσης η απαγόρευση μεταβίβασης των μετοχών του Ταμείου σε τρίτους και της διαπραγμάτευσής τους στην οργανωμένη αγορά, καθώς η διατήρηση αυτού του περιορισμού δε συμβιβάζεται με την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στις Τράπεζες.

Το Ταμείο εξαιρείται από την υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης εξαγοράς, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3461/2006 (take over bid) κατά την απόκτηση συμμετοχών στο μετοχικό κεφάλαιο εισηγμένων στο Χρηματιστήριο πιστωτικών ιδρυμάτων.
Τέλος, στην πράξη προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης εγγυήσεων με αποδέκτες και τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο