Περικοπές 4,5 δισ. ευρώ αν γίνει καταγγελία του Μνημονίου

Σε άμεσες περικοπές ύψους 4,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση για να καλύψει εσωτερικές ανάγκες, σε περίπτωση καταγγελίας του Μνημονίου, καθώς μία τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε αναστολή της χρηματοδότησης της Ελλάδας από ΕΕ και ΔΝΤ.

Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, προσθέτοντας πως η επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής κατά ένα χρόνο, ώστε να δοθεί χρόνος για…
αναπτυξιακές παρεμβάσεις, προϋποθέτει συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, οι οποίοι θα κληθούν να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στο «Σκάι» και απαντώντας σε ερώτηση για την καταγγελία του Μνημονίου και τη συνεπακόλουθη δυνατότητα πληρωμής μισθών και συντάξεων, ο υπουργός σημείωσε πως «οι θεσμικοί πιστωτές θα θεωρήσουν ότι δεν έχουν την υποχρέωση να συνεχίσουν να τροφοδοτούν την Ελλάδα με τα ποσά τα οποία είχαν δεσμευτεί και η χώρα δεν θα έχει αντικειμενικά καμία δυνατότητα να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τις οποίες έχει».

Δεσμεύσεις
Προσέθεσε πως αυτό σημαίνει ότι, αν αύριο για παράδειγμα παρθεί μία απόφαση από οποιονδήποτε ότι η χώρα δεν ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει, τότε με βάση τα αποτελέσματα του 2011, όπου το πρωτογενές έλλειμμα είναι της τάξης περίπου των 4,5 δισεκατομμυρίων, θα πρέπει μέσα σε μία νύχτα από τη στιγμή που θα παρθεί η απόφαση να γίνουν περικοπές της τάξης των 4,5 δισ. έτσι ώστε να μπορέσουμε να ισοσκελίσουμε τα έσοδα με τα έξοδα.

Για την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2015, ο υπουργός ανέφερε πως περνάει μέσα από μία προϋπόθεση, ότι δηλαδή τα χρήματα τα οποία είναι διατεθειμένοι να δώσουν οι θεσμικοί μας πιστωτές θα είναι πάνω από τα 130 δισεκατομμύρια τα οποία εξασφαλίσαμε μέσα από το δεύτερο πρόγραμμα.

«Ξέρουμε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει βάλει κάποια χρήματα στην άκρη έτσι ώστε να υπάρχει ένα προγεφύρωμα. Ευρωπαϊκές όμως χώρες δανείζονται πλέον με επιτόκια υψηλότερα (έως 6%) από αυτά που δανείζουν την Ελλάδα (2,5% έως 3,5%)» διευκρίνισε ο κ. Σαχινίδης. Για την πληρωμή ή όχι του ομολόγου σε ξένο δίκαιο ύψους 435 εκατ. ευρώ που λήγει στις 15 Μαΐου, σημείωσε πως θα πρέπει να γίνει μια συνεννόηση με τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, έτσι ώστε να ξέρουμε ποια είναι η άποψη η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή, διότι δεν θα μπορούσα να πάρω οποιαδήποτε πρωτοβουλία και να δεσμεύσω τις επόμενες κυβερνήσεις χωρίς να έχω την άποψη που θα εκφράσουν οι αρχηγοί των κομμάτων.

Πρώτη φάση
Ανακεφαλαιοποίηση με 18 δισ. ευρώ

Θέμα ημερών είναι η υλοποίηση της πρώτης φάσης της ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζών, εκτίμησε χθες ο Φ. Σαχινίδης. Οπως είπε, το ΤΧΣ ετοιμάζει τη σύμβαση προεγγραφής με την οποία θα γίνει η διαδικασία της προσωρινής ανακεφαλαιοποίησης, θα τη θέσει υπόψη των τραπεζών και οι τράπεζες θα αρχίσουν να υπογράφουν. Οι τράπεζες θα λάβουν 18 δισ. ευρώ υπό τη μορφή ομολόγων του EFSF. Ο υπουργός επανέλαβε ότι η τρόικα δεν θα έλθει στην Ελλάδα έως ότου σχηματιστεί κυβέρνηση. Στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας 14 Μαΐου θα παραστεί είτε ο υπουργός της νέας κυβέρνησης, αν αυτή έχει συγκροτηθεί, είτε ο υπουργός υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Κώστας Τσαχάκης
imerisia.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο