Οι εταίροι θεωρούν αυτονόητο ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.
Θεωρούν ωστόσο επίσης αυτονόητο ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τις υποχρεώσεις τις οποίες έχει αναλάβει, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, μετά το τέλος της άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ.
Ο κ. Πικραμμένος σημείωσε ότι οι εταίροι της Ελλάδας στην ΕΕ έδειξαν ότι έχουν τη διάθεση να συνεχίσουν να παρέχουν τη βοήθειά τους προς την κατεύθυνση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Ερωτηθείς αν οι χώρες μέλη της ΕΕ προετοιμάζουν σχέδια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που θα είχε ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν έκρυψε την έκπληξή της και τη δυσφορία της γι΄ αυτά τα σενάρια.
Ανέφερε, επίσης, ότι από γερμανικής πλευράς δεν ετέθη ζήτημα διενέργειας δημοψηφίσματος στην Ελλάδα και πρόσθεσετι όπως δήλωσε και προ ημερών, το θέμα αυτό έχει κλείσει. Επισήμανε ακόμη ότι είναι φυσικό οι εταίροι της Ελλάδας να δείχνουν ενδιαφέρον για την κατάσταση στη χώρα, αλλά πέρα από αυτό δεν υπάρχει ουδεμία πρόθεση παρέμβασης.
Δήλωσε παράλληλα ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στα θέματα προώθησης της ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας, ενώ ο ίδιος, πρότεινε προς την κατεύθυνση αυτή τα ακόλουθα:
* Την ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου στην ανάκαμψη της οικονομίας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Σημείωσε μάλιστα ότι η δημιουργία ενός εργαλείου επιμερισμού κινδύνου (risk sharing instrument), θα συμβάλλει στην απεμπλοκή των μεγάλων έργων στην Ελλάδα.
* Την αξιοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
* Την υιοθέτηση των ομολόγων έργου (project bonds) η οποία θα βοηθήσει σημαντικά στη χρηματοδότηση έργων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα, ιδίως τώρα που εκκρεμούν στη χώρα μας επενδύσεις ύψους 50 δισ. που έχουν παγώσει λόγω της αβεβαιότητας και της έλλειψης ρευστότητας.
* Να καταβληθεί προσπάθεια ώστε ως προς τα project bonds η Ελλάδα να ενταχθεί σε πιλοτικό πρόγραμμα.
* Τέλος, τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων διευρύνοντας τα κριτήρια επιλεξιμότητας των δικαιούχων.
Σε ό,τι αφορά τα ευρωομόλογα, ο κ. Πικραμμένος σημείωσε ότι η έκδοσή τους δεν αναμένεται για το εγγύς μέλλον και ότι θα πρέπει να παρέλθει κάποιο διάστημα μέχρι η ιδέα αυτή να ωριμάσει.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζανιάς, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι θα ήταν ευχής έργον για την Ελλάδα αν της δινόταν ένας χρόνος παράταση για τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτό εξαρτάται από τη βούληση των δανειστών της χώρας.
Συναντήσεις με Μέρκελ και Ολάντ
Νωρίτερα είχε διαδοχικές επαφές με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, πριν από την έναρξη της άτυπης Συνόδου.
Η συνάντηση με τον κ. Ολάντ διήρκεσε 20 λεπτά, ενώ με την κυρία Μέρκελ 40. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο συναντήσεις έγιναν σε «καλό κλίμα» και στο επίκεντρο βρέθηκε η οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.
Και ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος δεσμεύτηκαν για τη συνέχιση της βοήθειας της ΕΕ προς την Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας, ωστόσο, ότι η Αθήνα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Μάλιστα, ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι η κοινοτική βοήθεια θα έπρεπε να είχε δοθεί νωρίτερα και εξέφρασε την ελπίδα να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές στην Ελλάδα.
Ο Π. Πικραμμένος υπέβαλε υπόμνημα στον Φ. Ολάντ με τις ελληνικές θέσεις για τα θέματα ανάπτυξης.
Από την πλευρά της η κ. Μέρκελ υπογράμμισε τη σημασία να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και εξέφρασε την ετοιμότητα της Ευρώπης να στηρίξει τη χώρα μας υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δύσκολη κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα.