Οι γυμνές, νωχελικές φιγούρες του Ελβετού καλλιτέχνη Ούγκο Ροντινόνε κυριαρχούν στην έκθεση σύγχρονης τέχνης, με τίτλο «Nude», η οποία παρουσιάζεται από σήμερα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Τα έργα
Επτά γυμνά γλυπτά φυσικού μεγέθους κυριεύουν το μουσείο, το οποίο διαμορφώθηκε ανάλογα από τον ίδιο τον Ούγκο Ροντινόνε. Με αλλαγές στο δάπεδο, τον φωτισμό, το χρώμα στους τοίχους και την οροφή, ο καλλιτέχνης δημιούργησε το δικό του φαντασιακό τοπίο, για να εκτοξεύσει τον θεατή πέρα από τον χωροχρόνο.
Ανάμεσα στα γαλήνια και μυστηριώδη ειδώλια της μόνιμης συλλογής του Mουσείου – που χρονολογούνται στην 3η π.Χ. χιλιετία, αναπαύονται ο χαλαρές φιγούρες του Ροντινόνε, αποτυπωμένες με ακριβή λεπτομέρεια, καθώς έχουν χυθεί σε κερί απευθείας από το ανθρώπινο σώμα και οι αρθρώσεις τους θυμίζουν τις κούκλες που στέκονται ατάραχες στις βιτρίνες των καταστημάτων.
Με φόντο τους λευκούς τοίχους, τα επιμέρους τμήματα κάθε γλυπτού βυθίζονται σε ένα μείγμα κέρινων και γήινων χρωμάτων. Γυμνές και ευάλωτες, οι φιγούρες μοιάζουν να ξεκουράζονται μετά από μια παράσταση, γεννώντας υπαρξιακά ερωτήματα. Γιατί ξεκουράζονται; Από τί; Ίσως, από τη ζωή; Είχαν ποτέ δική τους ζωή;
Ο Ροντινόνε χρησιμοποίησε για μοντέλα νέους χορευτές, οι οποίοι βρίσκονται στο ζενίθ της δυναμικής και σωματικής τους διάπλασης, για να τονίσει την αντίθεση με τις επιλεγμένες στάσεις χαλάρωσης που σχηματίζουν τα σώματα των έργων του.
Ο καλλιτέχνης
Ο Ούγκο Ροντινόνε γεννήθηκε στην Ελβετία, το 1964, και ζει στη Νέα Υόρκη. Έχει πραγματοποιήσει μεγάλες ατομικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Οι τοτεμικές φιγούρες του – που αποτελούν ποιητικές και χιουμοριστικές μεταφορές για την κυκλική φύση του χρόνου, έχουν εγκατασταθεί από το Παρίσι μέχρι την Ιαπωνία. Οι χαρακτηριστικές μεγάλες επιγραφές σε σχήμα ουράνιου τόξου που τοποθετεί σε κτίρια είναι εξίσου ευφάνταστες, με τον δικό τους αινιγματικό τρόπο.
Έχει αναγνωριστεί διεθνώς για τις ποιητικές και ατμοσφαιρικές δημιουργίες του, στις οποίες χρησιμοποιεί ποικίλα μέσα, όπως ζωγραφική, σχέδιο, φωτογραφία, βίντεο, εγκαταστάσεις και γλυπτική. Συνδυάζει ποικίλες αναφορές, από τα στοιχεία ποπ και την ψυχεδέλεια της δεκαετίας του ’60, μέχρι τον μελαγχολικό ρομαντισμό – καλώντας τον θεατή να αναλογιστεί το εφήμερο της ζωής- και κάνει συχνή χρήση του ανθρώπινου σώματος, για να διερευνήσει τις διαδικασίες, με τις οποίες η παραστατική γλώσσα παράγει και μεταφέρει πολιτιστικά νοήματα.
Πληροφορίες
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (αίθουσες περιοδικών εκθέσεων στην πτέρυγα της Νεοφύτου Δούκα), Νεοφύτου Δούκα 4 Αθήνα, τηλ.: 210 7228321-3. Διάρκεια έκθεσης: 24 Μαΐου – 19 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 με 17:00, Πέμπτη: 10:00 με 20:00, Κυριακή: 11:00 με 17:00. Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος (πλην Δευτέρας): 7 ευρώ, μειωμένη είσοδος: άτομα άνω των 65 ετών, φοιτητές, άτομα 19 – 26 ετών: 3,5 ευρώ, ομάδες 15 ατόμων και άνω: 5 ευρώ ανά άτομο, γενική είσοδος Δευτέρας: 3,5 ευρώ, ημέρα ελεύθερης εισόδου: Πέμπτη 31 Μαΐου 10.00 – 20.00.