Της Έφης Καραγεώργου
Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται σχεδόν όλος ο τουριστικός κόσμος της χώρας, καθώς από τη Δευτέρα, η ροή των κρατήσεων άρχισε να παρουσιάζει σημαντική πτώση της τάξης του 50%.
Με δεδομένο ότι ο Μάιος είναι το βαρόμετρο για την πορεία των αφίξεων στο σύνολο της σεζόν, η εικόνα κάθε άλλο παρά αισιόδοξη είναι…
αναφέρει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Ανδρέας Μεταξάς και σημειώνει πως αντί να έχουμε επιτάχυνση στις κρατήσεις αυτές βαίνουν μειούμενες.
Στο μεταξύ υπήρξαν και οι πρώτες ακυρώσεις γκρουπ, που είχαν κλείσει πακέτα για τον Ιούλιο στην Κρήτη. Επικαλούνται λόγους πολιτικής αστάθειας για το σπάσιμο των συμβολαίων και παράλληλα εκφράζουν το φόβο «για ανεξέλεγκτα επεισόδια» και απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας. Εξάλλου τα δύο τελευταία χρόνια (2010 και 2011) στην καρδιά του καλοκαιριού οι τουρίστες βρέθηκαν αντιμέτωποι, με επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, με τις απεργίες των βυτιοφόρων και με τις απεργίες ταξί και τους αποκλεισμούς αεροδρομίων και λιμανιών.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το Μάιο καθημερινά πραγματοποιούνται -κατά μέσο όρο- 100.000 κρατήσεις την ημέρα και ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια στο σύνολο τους. «Αν λοιπόν η πτώση του 50% διατηρηθεί, τότε θα χάσουμε 1,5 εκατομμύριο τουρίστες που είναι εξαιρετικά σημαντικό νούμερο και δύσκολα θα αναπληρωθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Capital.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης και υπογραμμίζει πως: αν η πολιτική αστάθεια παραταθεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου τότε ο τουρισμός θα έχει μεγάλο «πρόβλημα».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ελληνικών Τουριστικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) κ. Γιώργο Τελώνη, «ξένοι tour operators παγώνουν τα συμβόλαια μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Ρέτσος, είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός για την πορεία των τουριστικών εσόδων φέτος και προβλέπει διψήφιο ποσοστό μείωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: αν η μείωση διατηρηθεί στο επίπεδο του 10% τότε θα είμαστε τυχεροί. Υπενθυμίζουμε ότι το 2011 τα τουριστικά έσοδα προσέγγισαν τα 11 δισ. ευρώ και οι αφίξεις ξεπέρασαν τα 16 εκατομμύρια τουρίστες.
«Με δεδομένη την έως τώρα υστέρηση στις αφίξεις, τη μείωση στο ρυθμό των κρατήσεων που εισάγονται στα συστήματα των ξενοδοχείων αυτή τη χρονική στιγμή και την δραματική συρρίκνωση της εσωτερικής αγοράς, καθώς κάθε μέρα που περνάει, εντείνεται το κλίμα αβεβαιότητας και ασάφειας για τη χώρα μας, περιορίζονται ολοένα και περισσότερο οι δυνατότητες αντιστροφής της αρνητικής εικόνας και ανάκτησης μέρους έστω των απωλειών», συμπληρώνει ο κ. Ρέτσος.
Ο φόβος για την πολιτική αστάθεια έχει κυριολεκτικά «παγώσει» τη ροή κρατήσεων στα ξενοδοχεία του Ιονίου. Η κατάσταση μόνο ως τραγική μπορεί να χαρακτηριστεί αναφέρει η κ. Χριστίνα Τετράδη, πρόεδρος των ξενοδόχων Λαγανά- Ζακύνθου και μέλους του ΔΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου και συμπληρώνει πως «αν η αβεβαιότητα συνεχιστεί τότε η κατάσταση για τον τουρισμό θα είναι μη αναστρέψιμη».