Καθαρισμός εγκαταλελειμένων σπιτιών από την Π. Αττικής

Ενα ποντίκι δεν αποτελεί περίεργο θέαμα, εκτός και αν σουλατσάρει σε έναν από τους κεντρικότερους πεζόδρομους της Αθήνας, όπου καθημερινά χιλιάδες Ελληνες και τουρίστες κάνουν τη βόλτα και τα ψώνια τους. Δύο γυναίκες σταματούν ξαφνιασμένες, το ποντίκι φαίνεται να έχει αιφνιδιαστεί περισσότερο, αρχίζει να τρέχει και σε λίγα δευτερόλεπτα εξαφανίζεται. «Είναι από το κτίριο εκεί, είναι άδειο εδώ και χρόνια και έχει γεμίσει ποντίκια ο τόπος», μας εξηγεί δείχνοντας ένα ερειπωμένο σπίτι ο κουλουρτζής της περιοχής. Πρόκειται -σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Περιφέρεια Αττικής- για ένα από τα περίπου 1.200 εγκαταλελειμμένα κτίρια της Αθήνας, τα οποία έχουν δημιουργήσει πλήθος προβλημάτων στη λειτουργία της πόλης. Αυτός ήταν εξάλλου και ο λόγος που έγινε η συγκεκριμένη, ευρύτατη έρευνα εντοπισμού και καταγραφής των εγκαταλελειμμένων κτιρίων: τα προβλήματα που δημιουργούν στη λειτουργία της πόλης και τους κινδύνους που κρύβουν. Μετά την καταμέτρηση, έρχεται ο καθορισμός του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και ο «συνετισμός» των ιδιοκτητών, επισημαίνουν στελέχη της περιφέρειας.

Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο, πολλά από τα κτίρια που έχουν εγκαταλειφθεί ανήκουν σε δημόσιους φορείς και ασφαλιστικά ταμεία. Ορισμένα ανήκουν σε άτομα που μένουν στο εξωτερικό, κάποια έχουν αδιευκρίνιστο ιδιοκτησιακό καθεστώς ή ανήκουν σε πολλούς ιδιοκτήτες. Γείτονες αυτών των σπιτιών παραπονούνται συχνά ότι αποτελούν καταφύγιο χρηστών ναρκωτικών και αστέγων και ότι αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση προβλήματος που δημιουργήθηκε με τέτοιο κτίριο ήταν τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν τον Μάιο του 2009 στο παλαιό Εφετείο (πρώην ξενοδοχείο «Αμπάσαντορ»), κοντά στην Ομόνοια. Το 8ώροφο κτίριο είχε καταληφθεί από μετανάστες με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πλήθος προβλημάτων. Το κτίριο εκκενώθηκε, καθαρίστηκε και παραμένει φυλασσόμενο, ωστόσο εκατοντάδες μικρότερα κτίρια βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.

«Εχουμε αρχίσει να ενημερώνουμε τον εισαγγελέα για κτίρια που είναι σε κακή κατάσταση και οι ιδιοκτήτες τους δεν κάνουν τίποτα. Σε αρκετές ωστόσο περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες έχουν ανταποκριθεί στην έκκλησή μας και έχουν λάβει μέτρα», λέει στην «Κ» στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, υποστηρίζοντας ότι η δουλειά που έγινε το προηγούμενο διάστημα δεν πήγε χαμένη.

«Εχουν γίνει αυτοψίες σε 1.200 εγκαταλελειμμένα κτίρια. Το μεγαλύτερο ποσοστό (96%) πραγματοποιήθηκε στις δημοτικές κοινότητες του Δήμου Αθηναίων. Από αυτές το 31% έχει γίνει στην 1η Δημοτική Κοινότητα (Εξάρχεια, Νεάπολη, Κολωνάκι, Ιλίσια, Κουκάκι, Μακρυγιάννη, Πλάκα, Ψυρρή, εμπορικό κέντρο, πλατεία Βάθης), το 17% στην 6η (Κυψέλη, Ανω Κυψέλη, πλατεία Αττικής, Βικτώρια, Αγ. Παντελεήμονας, Αγ. Νικόλαος, πλατεία Αμερική), το 16% στην 4η (Σεπόλια, Κολωνός, Ακαδημία Πλάτωνος), το 15% στην 3η (Πετράλωνα, Θησείο, Ρουφ, Γκάζι, Κεραμεικός, Μεταξουργείο, Βοτανικός), το 9% στην 5η (Αγ. Ελευθέριος, Α. Πατήσια, Πατήσια, Προμπονά, Ριζούπολη), το 5% στην 7η (Γκύζη, Πολύγωνο, Γηροκομείο, Τουρκοβούνια, Αμπελόκηποι, Κουντουριώτικα, Γουδί, Ελληνορώσων, Ερυθρός Σταυρός) και το 4% στη 2η (Παγκράτι, Ν. Κόσμος)», αναφέρει το έγγραφο της περιφέρειας.

Τριάντα δύο ανθυγιεινές εστίες

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, ανάμεσα στα κτίρια που ελέγχθηκαν, εντοπίστηκαν 32 που χαρακτηρίστηκαν «σοβαρές ανθυγιεινές εστίες». Τα περισσότερα κτίρια που ελέγχθηκαν είναι αγνώστων ιδιοκτητών, «γεγονός που δυσχεραίνει κατά πολύ τη διαχείριση των περιπτώσεων», αναφέρεται.

Πηγή: «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο