Αλλάζουν προς το χειρότερο όμως, τα κριτήρια υποβολής αιτήσεων για τους παιδικούς γονείς. Αγωνιούν χιλιάδες γονείς, που δεν ξέρουν τι θα γίνει με τα παιδιά τους. Συγκεκριμένα, τα υπουργεία Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Εργασίας σκέφτονται να προχωρήσουν στην αλλαγή των κριτηρίων για υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα για τους παιδικούς, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ
Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) είναι σχεδόν έτοιμη και αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, εκτός απροόπτου. Τα υπουργεία αδυνατούν να βρουν τα απαιτούμενα κονδύλια και υποχρεούνται να προχωρήσουν σε ριζική αλλαγή των κριτηρίων.
Τι αλλάζει
Το εισοδηματικό όριο είναι η σημαντικότερη αλλαγή. Οι εισηγήσεις αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων να εστιάζουν στη μείωσή του από 30.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, που είναι έως τώρα, στα 25.000 ευρώ τουλάχιστον. Επίσης, θα υπάρξει και μείωση του ποσού που χορηγείται μέσω της επιταγής εισόδου (voucher) από τα 2.500 ευρώ, στα 2.300 ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι χιλιάδες παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών.
Σε ό,τι αφορά τη συνέχιση των δράσεων, φαίνεται ότι έως τώρα είναι κεντρική κυβερνητική θέση, να μην υπάρξει η παραμικρή αλλαγή. Συνεπώς τα προγράμματα παιδικών, βρεφονηπιακών σταθμών, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, διατηρούνται ως έχουν, μόνο που η αλλαγή στα κριτήρια θα αφήσει αρκετούς σημερινούς δικαιούχους, εκτός διαδικασίας. Το πρόβλημα που έχει ανακύψει, αφορά κυρίως τη δυσκολία εύρεσης των κονδυλίων που απαιτούνται για να καλυφθεί η δράση, στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Υπενθυμίζεται ότι για την περσινή σχολική περίοδο, δαπανήθηκαν 180 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, για να χρηματοδοτηθούν τα προγράμματα που κάλυψαν περίπου 70.000 παιδιά.
Φέτος, η νέα προγραμματική περίοδος, επιτρέπει τη χρηματοδότηση του προγράμματος μόνο με 130 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εργασίας. Γίνονται προσπάθειες να βρεθούν άλλα 25 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης και 25 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών. Σε κάθε περίπτωση ο στόχος της χρηματοδότησης του προγράμματος με 250 εκατ. ευρώ που ζητάει η ΚΕΔΕ, θεωρείται ανέφικτος. Σημειώνεται ότι από το νέο έτος η χρηματοδότηση των προγραμμάτων θα γίνεται απευθείας από τις περιφέρειες που αναλαμβάνουν την ευθύνη εύρεσης των ανάλογων κονδυλίων.