Το επόμενο Φθινόπωρο αναμένεται να δημοπρατηθεί το έργο της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου του οποίου οι περιβαλλοντικοί όροι εγκρίθηκαν πρόσφατα από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Το «λίφτινγκ» της περιοχής που εφάπτεται με τον χώρο του παλαιού Ιπποδρόμου στην κατάληξη της Λεωφ. Συγγρού και με το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας προς τα δυτικά θα αποτελέσει, ενδεχομένως, το νέο μεγάλο έργο στην Αττική.
Στο πλαίσιο αυτό, το «παρών» στη διαγωνιστική διαδικασία του έργου, προϋπολογισμού 230 εκατ. ευρώ, αναμένεται να δώσουν οι μεγάλοι τεχνικοί όμιλοι Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και J&P Άβαξ, αλλά και οι μικρότερες τεχνικές εταιρίες. Η χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης (ΕΠΠΕΡΑΑ) 2014-2020 (110 εκατ.), το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (80 εκατ. ευρώ) και το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής (40 εκατ. ευρώ).
Παράλληλα, μία από τις πιο σημαντικές εκκρεμότητες, η ανεύρεση των απαιτούμενων κονδυλίων για την επικαιροποίηση των μελετών του έργου έχει τακτοποιηθεί, ενώ απομένει μόνο η κατάρτιση των τελικών μελετών (κόστους οφέλους κ.τ.λ.). Ας σημειωθεί ότι οι αρχιτεκτονικές μελέτες του έργου είναι δωρέα του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Σημαντικό κατασκευαστικό αντικείμενο
Το έργο αναμένεται να συγκεντρώσει υψηλό ενδιαφέρον από τις τεχνικές εταιρείες λόγω του κατασκευαστικού αντικειμένου που προβλέπει:
-την εγκάρσια μετατόπιση της λεωφόρου Ποσειδώνος: Το τμήμα μεταξύ των ανισόπεδων κόμβων Κηφισού και Συγγρού, με μήκος περίπου 1000 m, μετατοπίζεται μέχρι 90 m προς τη θάλασσα, χαμηλώνει και καλύπτεται σε δύο θέσεις, πλάτους 300 m περίπου η καθεμιά, οι οποίες μαζί με πρόσθετες εγκάρσιες γεφυρώσεις ενοποιούν απρόσκοπτα τον αστικό χώρο με το παραλιακό μέτωπο.
-την υλοποίηση πράσινων «κοιλάδων» ως αντιπλημμυρικά έργα. Στη θέση της υφιστάμενης παραλιακής λεωφόρου που μετατίθεται, υλοποιούνται δυο φυσικές «κοιλάδες» πρασίνου, βατές από πεζούς, μια στο Μοσχάτο και μια Καλλιθέα. Αυτές οι ήπιες εδαφικές πτυχώσεις θα παραλαμβάνουν τις πλημμυρικές παροχές σε περιπτώσεις πολύ έντονης βροχόπτωσης, ενώ όλο τον άλλο καιρό θα αποτελούν πράσινες μεταβατικές ζώνες από την πόλη προς τη θάλασσα.
– η κατασκευή μητροπολιτικού πάρκου, έργων στη θάλασσα και άλλων υποστηρικτικών έργων (π.χ. Κέντρο Ανάκτησης Νερού Ελαιώνα)
Αττικό Παράκτιο Μέτωπο
Την ίδια στιγμή, η Αττικό Παράκτιο Μέτωπο αναμένεται να αποκτήσει εντός των ημερών 20 νέα ακίνητα, με την απαιτούμενη ΚΥΑ να έχει προωθηθεί προς υπογραφή στο υπουργείο Τουρισμού, ώστε στη συνέχεια να υπογραφεί από τον υπουργό Οικονομικών. Τα 18 ακίνητα που μεταβιβάζονται στην Αττικό Παράκτιο Μέτωπο ανοίγουν το δρόμο για τη σταδιακή αξιοποίηση της «γραμμής» μήκους 45 χλμ., από το Φάληρο έως το Σούνιο. Πρόκειται για:
-Έκταση περίπου 58.600 τ.μ, στην Ανάβυσσο
– Τμήμα αιγιαλού, μήκους 1.000 μέτρων στο Μαύρο Λιθάρι στην Λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου
– Έκταση και κτήρια συνολικής έκτασης περίπου 670.000 τ.μ. στην αλυκής Αναβύσσου Αττικής, με κτίσματα 67,5 – 61,0 και 171 τ.μ αντίστοιχα.
– Εκτάσεις, εκτός σχεδίου πόλης συνολικής έκτασης 9.220 τ.μ, στην Ανάβυσσο
– Έκταση, εκτός σχεδίου πόλης 8.860 τ.μ, κείμενη στον Άγιο Νικόλαο Αναβύσσου
– Έκταση 258.250 τ.μ, στην Λομβάρδα – Κρωπία Αττικής.
– Έκταση 327.000 τ.μ, στο Λαγονήσι που είναι μισθωμένη σε ιδιώτες
– Εκτάσεις, εκτός σχεδίου πόλης 156.000 τ.μ στην Βάρκιζα μεταξύ της παραλιακής οδού Αθηνών – Σουνίου και του αιγιαλού.
– Έκταση, εκτός σχεδίου πόλης 7.500 τ.μ, στη Βάρκιζα
– Έκταση, μη συμπεριλαμβανομένου του αιγιαλού επιφάνειας 500.000 τ.μ, στο Μικρό Καβούρι (πλαζ Βουλιαγμένης)
– Έκταση, μαζί με τα δικαιώματα νομής και κατοχής του αιγιαλού και της παραλίας, εκτός σχεδίου πόλης, 90.095 τ.μ στη Βούλα
– Έκταση με κτήρια εμβαδού 2.498,33 τ.μ, συνολικής έκτασης 62.275 τ.μ, στο Μεγάλο Καβούρι της Βούλας
– Ακίνητο 146.665 τ.μ,, εκτός σχεδίου πόλης, μαζί με κτήρια στην Ακτή Α΄ Αλιπέδου Βούλας. Στη συγκεκριμένη έκταση βρίσκονται εγκαταστάσεις πλαζ, κάμπινγκ και νυχτερινό κέντρο συνολικού εμβαδού 3.633 τ.μ.
– Έκταση 262.423 τ.μ,, εκτός σχεδίου πόλης, με κτίσματα στο ∆έλτα Φαλήρου – Φλοίσβο
– Έκταση 69.725 τ.μ. μαζί με τα δικαιώματα νομής και κατοχής του αιγιαλού και της παραλίας στον Άλιμο
– Έκταση 90.825 τ.µ. μαζί με τα δικαιώματα νομής και κατοχής του αιγιαλού και της παραλίας, στο Παλαιό Φάληρο
– Έκταση 20.420 τ.μ., μαζί με τα δικαιώματα νομής και κατοχής του αιγιαλού και της παραλίας στον Άλιμο (από ακτή Αλίμου έως όρια Αγ. Κοσμά).
– Τμήμα αιγιαλού 2.000 τ.μ., εκτός σχεδίου πόλης, στον Άγιο Κοσμά Γλυφάδας
– Έκταση 278.000 τ.μ. μαζί με τα δικαιώματα νομής και κατοχής του αιγιαλού και της παραλίας (από την οποία σε έκταση 29.555 τ.μ βρίσκεται αιγιαλός με θαλάσσια ζώνη 500 μ.), στην Γλυφάδα.
– Δημόσιο ακίνητο 176.161 τ.μ. στην Γλυφάδα από το Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά μέχρι τα «Αστέρια» Γλυφάδας
Πηγή:www.capital.gr
ΑΠΟ: www.moschatotavros.gr