Προ των πυλών είναι πλέον η δημοπράτηση για την Ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου από το ΣΕΦ μέχρι την διαστάυρωση της Ποσειδώνος με την Συγγρού. Το έργο που έχει διαφημιστεό για την προστιθέμενη αξία που θα δώσει στην βιτρίνα της πόλης, το Φάληρο, είναι καθ` όλα έτοιμο να μπει σε διαγωνιστικούς ρυθμούς.
Η χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές και Περιβάλλον του Νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 και έχει τις ευλογίες τόσο του Υπουργείου Υποδομών που θα είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης που βλέπουν το έργο ως σωτήριο τόσο περιβαλλοντικά όσο και αστικά καθώς θα δώσει μεγάλη αξία στην περιοχή.
Ακόμα ένα εργαλείο χρηματοδότησης που θα εμπλακεί θα είναι το Jaspers που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά. Να θυμίσουμε πως στα μέσα Ιουλίου το ΥΠΕΚΑ είχε εγκρίνει τους Περιβαλλοντικούς Όρους του έργου.
Ενα από τα εξαιρετικής σημασίας σημεία των Όρων είναι η υδροδότηση του Πάρκου καθώς δημιουργείται το Κέντρο Ανάκτησης Νερού Ελαιώνα, με τροφοδοσία από την υγρή φάση των λυμάτων του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού, υπόγεια μονάδα τριτοβάθμιας επεξεργασίας και επιστροφή της ιλύος στον κεντρικό αγωγό. Η δυναμικότητα της μονάδας θα είναι 1.200 m3/ημέρα και το παραγόμενο ανακτημένο νερό θα ανταποκρίνεται πλήρως σε όλες τις απαιτήσεις για απεριόριστη άρδευση τόσο στο μητροπολιτικό πάρκο όσο και σε μέρος του Πάρκου Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (ΚΠΙΣΝ).
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Η περιοχή του Φαληρικού Όρµου καταλαµβάνει έκταση 800 στρεµµάτων κατά µήκος ακτογραµµής µήκους περίπου 2 χλµ. και περιλαμβάνει την παραλιακή ζώνη πέριξ των αστικών περιοχών Μοσχάτου, Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου, από την εκβολή του Κηφισού Ποταµού µέχρι το ∆ηµοτικό Αθλητικό Κέντρο (ΔΑΚ) του δήμου Παλαιού Φαλήρου.
Η ανάπλαση θα προβλέπει μετατόπιση (κατά 80 μέτρα προς τη θάλασσα) και τη βύθιση (περίπου δύο μέτρα) της Λεωφόρου Ποσειδώνος, με σκοπό να υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση σε πεζούς και ποδηλάτες. Πάνω από την Ποσειδώνος θα κατασκευαστεί το πάρκο και όλα τα υπόλοιπα.
Η αξιοποίηση περιλαμβάνει την υλοποίηση του συνεδριακού κέντρου στο πρώην γήπεδο Τάε Κβον Ντο, η δημιουργία αθλητικών χρήσεων και μαρίνας και οικολογικού πάρκου. Δεδομένου ότι το Δημόσιο θα έχει τη διαχείριση του πάρκου, στην επιφάνεια που θα αξιοποιηθεί θα υλοποιηθούν χρήσεις (π.χ. αναψυκτήρια) που θα αποφέρουν τις απαιτούμενες προσόδους.
Η πρόσβαση με τα μέσα σταθερής τροχιάς θα παρέχεται στο ένα άκρο με το σταθμό της Γραμμής 1 του Μετρό, στο Φάληρο ενώ θα διασχίζεται κατά μήκος και από την υπάρχουσα γραμμή Τραμ.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com