Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας και οΔήμος Καλλιθέας, στα πλαίσια της συνεργασίας τους για την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών σε θέματα Υγείας και Πρόληψης, διοργάνωσαν με την υποστήριξη της εταιρείας Pfizer Ελλάς και τη συνεργασία της εξειδικευμένης εταιρείας New Event Generation, Ενημερωτική Εκδήλωση για τους Δημότες, με θέμα: «Εμβολιασμοί Ενηλίκων: Αναγκαίοι όσο και για τα παιδιά;» στο Δημαρχείο Καλλιθέας, την Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2014.
Το κοινό καλωσόρισε η συντονίστρια της εκδήλωσης, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Καλλιθέας, κα Άννα Γιαννακού Πάσχου. Παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Καλλιθέας κος Δημήτριος Κάρναβος, καθώς και ο κος Θεόδωρος Μετικαρίδης, εκπρόσωπος της Υφυπουργού Υγείας κας Κατερίνας Παπακώστα.
Την ενημέρωση του κοινού πραγματοποίησαν οι ιατροί κ.κ. Ζαχαρούλα Κυριακάκη, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος και Σοφία Παπαντωνοπούλου-Βαζούρα, Ειδικός Παθολόγος. Κατά την παρουσίαση, έγινε αναφορά στο μηχανισμό δράσης των εμβολίων και επισημάνθηκε ο υψηλός βαθμός προστασίας που παρέχουν από επικίνδυνα για τη ζωή νοσήματα, τόσο σε ατομικό επίπεδο για τον εμβολιαζόμενο, όσο και σε επίπεδο κοινότητας στην οποία δραστηριοποιείται. Η ενημέρωση εστίασε στη γρίπη και τον πνευμονιόκοκκο και αναπτύχθηκαν οι τρόποι μετάδοσης, οι παράγοντες κινδύνου, τα συμπτώματα και οι σοβαρές συνέπειες των ασθενειών αυτών για τον οργανισμό παιδιών και ηλικιωμένων. Παγκοσμίως ανά έτος υπολογίζονται σε 3 εκατομμύρια οι απώλειες ζωής ή οι αναπηρίες που έχουν προκληθεί από επιπλοκές της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου. Ο εμβολιασμός αποτελεί ιδανικό μέσο πρόληψης, καθώς έσωσε και εξακολουθεί να σώζει εκατομμύρια ζωές και είναι απαραίτητος τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ηλικιωμένους. Επίσης, θα πρέπει να εμβολιάζονται οι διαβητικοί, οι καρδιοπαθείς, οι έγκυες γυναίκες, οι καπνιστές, τα άτομα με χρόνια νοσήματα κ.α. Ένα ακόμη σημαντικό όφελος των εμβολίων είναι ότι μειώνουν σημαντικά τη λήψη αντιβιοτικών συνεισφέροντας έτσι στη μείωση της αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά.
Τέλος, έγινε αναφορά στο γενικότερο εμβολιαστικό φάσμα των ενηλίκων και την ανάγκη διατήρησης και ενδυνάμωσης του τείχους προστασίας του γενικού πληθυσμού από σοβαρές ασθένειες όπως η ηπατίτιδα Β΄, η ιλαρά, ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο τέτανος κ.α. Ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό προς τις ομιλήτριες και η συζήτηση ολοκληρώθηκε με το μήνυμα ότι με την καθοδήγηση του ιατρού για τον έγκαιρο και σωστό εμβολιασμό, αποκτούμε ένα ισχυρό σύμμαχο για τη θωράκιση της υγείας μας.