H ιστορία των θεραπευτικών αλόγων-μινιατούρα καθώς και το πώς βρέθηκαν στην Ελλάδα θυμίζει ευφάνταστο σενάριο. Οι ευεργετικές ικανότητες των ζώων σε ηλικιωμένους, ασθενείς, άτομα με ειδικές νοητικές και ψυχικές ανάγκες είναι γνωστές εδώ και χρόνια. Τα αλογάκια-μινιατούρες όμως, είναι εκπαιδευμένα από ειδικούς ψυχοθεραπευτές και εκπαιδευτές μόνο για ένα σκοπό: να ανακουφίζουν τον ανθρώπινο πόνο.
Η ιστορία του πως βρέθηκαν στην Ελλάδα είναι από σουρεαλιστική ως συγκινητική. Τέσσερα χρόνια πριν η κα Μίνα Καραγιάννη ανακάλυψε τυχαία ένα αλογάκι σε μια εγκαταλελειμμένη αυλή ανάμεσα από δυο φωταγωγούς στην Καλλιθέα. «Είχα πάει να δω μια θεία μου που μένει στην Καλλιθέα όταν είδα 2 ματάκια να με κοιτάνε πίσω από κάτι κάγκελα . Νόμιζα ότι ήταν σκύλος». Όταν ρώτησε στη γειτονιά της είπαν ότι το άλογο ήταν εκεί 2 ολόκληρα χρόνια. «Του πετάμε που και που ξερό ψωμί» της είπαν. Ο ιδιοκτήτης το είχε παρατήσει εκεί και περνούσε που και που μόνο για να του δίνει φαγητό. Μετά από μεγάλη προσπάθεια κι αρκετό καιρό η κα Καραγιάννη κατάφερε να πάρει το άλογο από τον ιδιοκτήτη «Αρχικά ήθελα να το χαρίσω σε κάποιο ιππικό όμιλο αλλά κανείς δεν το έπαιρνε γιατί ήταν επιβήτορας». Ο Μπίλυ, κατέληξε να μένει στο οικογενειακό κτήμα της κας Καραγιάννη στη Ραφήνα και να γίνει μέλος της οικογένειάς της. Όταν κάποια στιγμή έψαξε να του βρει παρέα έπεσε πάνω στο Gentle Carousel, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών που λειτουργεί εδώ και 18 χρόνια. Σκοπός τους είναι να χρησιμοποιούν ειδικά εκπαιδευμένα αλογάκια για να βοηθούν ασθενείς και ευπαθείς ομάδες- σε νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, γηροκομεία, ιδρύματα για την προστασία παιδιών με τραυματικές εμπειρίες, κέντρα αποθεραπείας θυμάτων από ατυχήματα ή ατόμων με κινητικά προβλήματα, ασθενείς υπό θεραπεία καρκίνου και πολλά άλλα.
Mετά από απίστευτη επιμονή, και με τεράστιο προσωπικό κόστος κατάφερε να φέρει έξι θεραπευτικά αλογάκια στην Ελλάδα από τη Φλόριντα και από τότε τα πηγαίνει δωρεάν σε νοσοκομεία, ιδρύματα και γηροκομεία. «Έχουμε δει σχεδόν 4000 παιδιά μέσα σε δεκατρείς μήνες», λέει. Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα για την κα Καραγιάννη, η οποία παλεύει για να συνεχίσει το έργο της έχοντας αφιερώσει άπειρο χρόνο και ενέργεια. Παρ’ όλα αυτά χρειάζεται υποστήριξη και χορηγούς για να συνεχίσει το έργο της. Ένας τρόπος είναι οι χορηγίες από εταιρίες. Ο δεύτερος τρόπος είναι με ένα πρόγραμμα με υγιή παιδιά στα σχολεία που μπορούν να στηρίξουν με εκπαιδευτικά προγράμματα και μπορούν να γίνουν είτε στο χώρο του Gentle Carousel στη Ραφήνα είτε παρακολουθώντας το έργο που κάνουν τα αλογάκια σε ιδρύματα και νοσοκομεία, μαθαίνοντας με τον τρόπο αυτό την αξία της προσφοράς. Ως προς το παρόν όπως λέει και η κα Καραγιάννη «Όλοι λένε μπράβο αλλά κανείς δε βοηθάει»
Πήγαμε μαζί της σε μια επίσκεψη με 2 θεραπευτικά άλογα (την Ήβη και την Καλυψώ) στην ΕΛΕΠΑΠ για να δούμε τι ακριβώς κάνουν τα αλογάκια.