«Διαδρομές»: Το καφενείο στην Καλλιθέα που προσφέρει εργασία σε όσους πάσχουν από ψυχικές ασθένειες

Εάν περπατήσετε στους δρόμους της Καλλιθέας, εκεί απέναντι από το Πάντειο πανεπιστήμιο, θα συναντήσετε ένα όμορφο καφενείο σαν όλα τα άλλα. Η μόνη διαφορά του είναι ότι το συγκεκριμένο πολιτιστικό καφενείο που φέρει το όνομα«Διαδρομές» απασχολεί εργαζόμενους που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες, με σκοπό την εργασιακή και κοινωνική τους επανένταξη. Η HuffPost Greece βρέθηκε εκεί και μίλησε με την Φανή, που είναι υπεύθυνη για τον χώρο, αλλά και τη Γεωργία, μία από τις εργαζόμενες του καφενείου.

Τι ακριβώς είναι το πολιτιστικό καφενείο «Διαδρομές»;
Το πολιτιστικό καφενείο «Διαδρομές» είναι το πιο πρόσφατο εγχείρημα του ΚοιΣΠΕ του 10ου τομέα ψυχικής υγείας και απασχολεί άτομα με ψυχικά προβλήματα, τέσσερα άτομα συγκεκριμένα. Μέσα από αυτό το καφενεία, περισσότερο μας ενδιαφέρει ο κόσμος να δει την ποιότητα και το περιβάλλον του χώρου και σε δεύτερη φάση να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος σχετικά με την επανένταξη των ατόμων που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες. Στόχος μας είναι η επανένταξη, η δραστηριοποίηση των ατόμων και η εξάλειψη του στίγματος.

Από που χρηματοδοτήστε;
Το καφενείο αυτό δημιουργήθηκε από ένα διετές πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, μέσω του Υπουργείου Υγείας, το οποίο ολοκληρώνεται τέλος Ιουνίου, αλλά ευελπιστούμε ότι θα καταφέρουμε να το κρατήσουμε ανοιχτό και μετά. Ο ΚοιΣΠΕ «Διαδρομές» χρηματοδοτείται από τις δραστηριότητες που κάνει και προσπαθεί να σταθεί, όσο μπορεί, στα πόδια του, δεδομένου ότι όσοι απασχολούνται μόνιμα είναι από την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής.

Πως μπορεί κάποιος να προσληφθεί εδώ;
Στέλνει το βιογραφικό του, γίνεται μία αξιολόγηση αυτών των ατόμων σχετικά με το ποιοι θα μπορούσαν να σταθούν σε μία τέτοια δουλειά και ανάλογα τα προσόντα τους έγινε η πρόσληψη. Ένας όρος απαράβατος για να δουλέψει κάποιος εδώ είναι να έχει ιατρική παρακολούθηση και να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή.

Πώς έχει αντιμετωπίσει ο κόσμος αυτή την προσπάθεια;
Γενικά, δεν προσπαθούμε να περάσουμε τόσο ότι θέλουμε να έρθουν σε εμάς για αυτό το λόγο. Γενικά, πρώτα τους κερδίζουμε με τη δουλειά μας και μετά τους ενημερώνουμε για το τι κάνουμε εδώ. Μέχρι στιγμής, όσοι έχουν έρθει, ξανάρχονται! Οι περισσότεροι στην αρχή που έρχονται, δεν γνωρίζουν τι κάνουμε. Ο κόσμος ενδιαφέρεται περισσότερο για το να του αρέσει ο χώρος, οι υπηρεσίες που προσφέρεις και να είναι στο βαλάντιο που μπορεί να διαθέσει και μετά ενθουσιάζεται όταν ακούσει περισσότερα για τον χώρο και αποκτά και ένα κίνητρο παραπάνω για να ξαναέρθει. Βέβαια, αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, όπως τον ανταγωνισμό από γνωστές αλυσίδες, και κάθε νέο εγχείρημα θέλει χρόνο.

Πιστεύετε έχει γίνει πρόοδος στο να προσλαμβάνονται άτομα που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες;
Έχει γίνει πρόοδος, αλλά με αργά βήματα. Πιστεύω ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει ο τύπος για τον τρόπο που παρουσιάζονται αυτά τα άτομα που πάσχουν από ψυχικά προβλήματα, με αποτέλεσμα ο κόσμος να φοβάται. Ξέρουμε από την εμπειρία μας ότι όσοι παρακολουθούνται τακτικά, λαμβάνουν κανονικά φαρμακευτική αγωγή και έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον μπορούν να εξελιχθούν πολύ καλά. Όταν συμπεριφέρεσαι με αγάπη και κατανόηση και με ισοτιμία, έχουν και εκείνοι καλύτερη εξέλιξη.

Πίσω από την κουζίνα βγαίνει η Γεωργία που εργάζεται στο πολιτιστικό καφενείο «Διαδρομές», η οποία μας μιλά για τη δική της εμπειρία.

«Είχα δουλέψει σε πολλές άλλες δουλειές. Σε καταστήματα, σε περιοδικά, σε δικηγορικό γραφείο και σε άλλα. Έκανα στο παρελθόν κι άλλες δουλειές και είχα εμπειρία στο εργασιακό κομμάτι. Εδώ βρήκα πράγματα που δεν τα γνώριζα. Έκανα σεμινάρια για να εγκλιματιστώ και να συνηθίσω τον χώρο. Ήταν δύσκολη διαδικασία γιατί ήταν πράγματα που δεν τα γνώριζα και υπήρχε και το άγχος της δουλειάς και έπρεπε να τα ισορροπήσω αυτά τα δύο μέσα μου και να κάνω τη δουλειά ρουτίνα. Δεν είχα ξαναδουλέψει σε τέτοιο χώρο και στην αρχή τα βρήκα μπαστούνια, αλλά επέμεινα και έμαθα τη δουλειά. Εδώ νιώθω προστατευμένη, μου αρέσει που είναι πολιτιστικό το καφενεία, τα παιδιά εδώ με κατανοούν και όλα αυτά με βοήθησαν πολύ. Στις προηγούμενες δουλειές μου κανείς δεν γνώριζε ότι πάσχω από μία ψυχική ασθένεια.»


Πολιτιστικό Καφενείο «Διαδρομές»
Φραγκούδη 15-17
Καλλιθέα

huffingtonpost.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο