Λυγίζουν οι μικρομεσαίες εταιρίες λόγω χρηματοδοτικής ασφυξίας και στάσης πληρωμών από το Δημόσιο.
Νέα έξαρση στα κόκκινα δάνεια το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου.
Γιατί προειδοποιούν για σπιράλ θανάτου οι τραπεζίτες.
Τι δείχνουν τα στοιχεία έρευνας της ΕΚΤ.
Τα πρώτα θύματα της χρηματοδοτικής δυσπραγίας, λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας και της εσωτερικής παύσης πληρωμών, αρχίζουν να… μετρούν οι τράπεζες καθώς το τελευταίο δίμηνο «σκάνε» δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ αυξάνονται οι ημέρες καθυστέρησης για τα τυπικώς ενήμερα.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η ειδοποιός διαφορά των νέων καθυστερήσεων του πρώτου διμήνου της φετινής χρονιάς σε σχέση με αυτές του Απριλίου και του Μαΐου είναι άκρως ανησυχητική.
Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο περίπου οκτώ στα δέκα δάνεια που έγιναν μη εξυπηρετούμενα ήταν ήδη ρυθμισμένα τουλάχιστον μία φορά.
Οι δανειολήπτες, λόγω είτε των υψηλών προσδοκιών για γενναίες διαγραφές δανείων από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, είτε της αβεβαιότητας, πάγωσαν την εξυπηρέτηση των ρυθμίσεών τους περιμένοντας τα πρώτα δείγματα της νέας κυβέρνησης.
Στον αντίποδα, το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου τα περισσότερα δάνεια που κτυπούν… κόκκινο είχαν επιδείξει προηγουμένως υγιή σχετικά συμπεριφορά. Το πιο ανησυχητικό δείγμα, όμως, είναι η αυξημένη συμμετοχή των επιχειρηματικών δανείων στο μίγμα των νέων καθυστερήσεων.
«Τώρα σκάνε δάνεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και ιδιαίτερα αυτών που συναλλάσσονται με το Δημόσιο και πληρώνουν την εσωτερική παύση πληρωμών» σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας. Κατά τη διάρκεια του Μαΐου οι νέες καθυστερήσεις εκτιμάται ότι έφθασαν στα 700 – 800 εκατ. ευρώ, από 600 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο και μόλις 200 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο.
Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης το «λίπος» που έχουν πλέον οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά είναι πολύ μικρό για να αντέξουν ακόμη και μικρή επιδείνωση στην κατάσταση των ταμειακών τους ροών.
Προειδοποιούν για σπιράλ θανάτου
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται παραπέμπουν σε… σπιράλ θανάτου, προειδοποιούν αρμόδια στελέχη τραπεζών, που επισημαίνουν τους κινδύνους από ενδεχόμενη παράταση του μαρτυρίου της σταγόνας ως το φθινόπωρο και την υπογραφή νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Η εσωτερική παύση πληρωμών του Δημοσίου οδηγεί τις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται μαζί του στο να σταματούν την εξυπηρέτηση δανείων και να καθυστερούν με τη σειρά τους την εξόφληση προμηθευτών.
Από την αγορά λείπει ένα κεφάλαιο κίνησης το οποίο δεν μπορεί να αναπληρωθεί από δανεισμό λόγω της σταθερής εκροής καταθέσεων, ούτε από τις εξαγωγές, που αφορούν μικρό μέρος του εγχώριου επιχειρείν και ελάχιστο τμήμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας (αφορά την περίοδο Οκτώβριος 2014 – Μάρτιος 2015) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με αντικείμενο την πρόσβαση σε χρηματοδότηση μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αποκαλυπτικά.
Το 34% εγχώριων μικρομεσαίων επιχειρήσεων δηλώνει στην έρευνα ότι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι η πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν εμπόδια στη χρηματοδότησή τους, είτε γιατί θα απορριφθεί η αίτησή τους για δάνειο, είτε γιατί είναι υπερβολικά υψηλό το κόστος, είτε γιατί θα εγκριθεί τελικώς μικρότερο ποσό από το αιτηθέν.
Η Ελλάδα καταγράφει, μάλιστα, στην ίδια έρευνα την υψηλότερη αύξηση ζήτησης (28%) για τραπεζικά δάνεια σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όταν στην υπόλοιπη ευρωζώνη η ζήτηση αυξήθηκε μόλις 3%.
Αν δεν αναστραφούν οι συνθήκες χρηματοδότησης, οι νέες καταγγελίες δανείων, κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, θα ξεπεράσουν αισθητά τις 130 χιλ. στις οποίες διαμορφώθηκαν πέρσι, επιστρέφοντας για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης στα επίπεδα της διετίας 2007-08.
Tων Αν.Παπαιωάννου και Χρ.Κίτσιου