Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι δράσεις του Αστυνομικού της Γειτονιάς, ο τρόπος που ο πολίτης μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του, καθώς και σε ποια θέματα εμπλέκεται ή όχι
Εκδήλωση, όπου παρουσιάστηκε ο θεσμός του «Αστυνομικού της Γειτονιάς» πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Δαβάκη στην Καλλιθέα. Την εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Καλλιθέας σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρακολούθησε πληθώρα κόσμου, δείχνοντας έτσι τη στήριξή του στο νέο αυτό θεσμό.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι δράσεις του Αστυνομικού της Γειτονιάς, ο τρόπος που ο πολίτης μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του, καθώς και σε ποια θέματα εμπλέκεται ή όχι.
Όπως ανέφερε ο διοικητής του ΑΤ Καλλιθέας Νίκος Γιαννόπουλος, μιλώντας την εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της δίμηνης πιλοτικής εφαρμογής του ο Αστυνομικός της Γειτονιάς χειρίστηκε συνολικά 2.635 περιπτώσεις. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται 617 επισκέψεις σε οικίες ατόμων που χρίζουν βοηθείας, 1.039 επισκέψεις σε επιχειρήσεις και καταστήματα, 149 επισκέψεις σε σχολεία και συλλόγους, 20 υποθέσεις σε συνεργασία με τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας του δήμου και 15 επισκέψεις σε θύματα εγκληματικών ενεργειών. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι από την ημέρα εφαρμογής του θεσμού στην Καλλιθέα παρατηρείται μείωση των εγκληματικών πράξεων.
Σε δηλώσεις που έκανε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Δημήτρης Αναγνωστάκης μίλησε για «μια πολύ πετυχημένη πρωτοβουλία του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου της Καλλιθέας» και τόνισε: «Νομίζω ότι η επικοινωνία ανάμεσα στους πολίτες του δήμου και στην ελληνική αστυνομία επετεύχθη στον υπερθετικό βαθμό. Η αποδοχή του θεσμού του Αστυνομικού της Γειτονιάς ήταν τεράστια. Ευελπιστώ ότι αυτός ο θεσμός θα διευρυνθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα και σε άλλες περίπου τριάντα γειτονιές, πόλεις, νομούς. Μακάρι στο τέλος της θητείας να έχουμε τη γενίκευσή του και να αποτελέσει το εργαλείο και το μέσο συμφιλίωσης της ελληνικής αστυνομίας και της ελληνικής κοινωνίας. Πέραν του συγκεκριμένου θεσμού, θέλω να γνωρίζουν άπαντες ότι φεύγουμε από τα καθιερωμένα μοντέλα αστυνόμευσης, φεύγουμε από το μοντέλο της καταστολής και αναδεικνύουμε τον κοινωνικό ρόλο και την κοινωνική αποστολή που έχει η ελληνική αστυνομία».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «με αυτόν τον θεσμό, σε συνδυασμό με την επανεργοποίηση της Δημοτικής Αστυνομίας, δίνουμε τη δυνατότητα στου πολίτες να απευθυνθούν στην Αστυνομία για τα μικρά προβλήματα της καθημερινότητας και ταυτόχρονα εμπεδώνουμε το αίσθημα ασφάλειας στη γειτονία μας που το έχει τόσο ανάγκη».
Την εκδήλωση παρουσίασε η γνωστή δημοσιογράφος Μάγδα Τσέγκου |
Στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, η καθηγήτρια εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστίνα Ζαραφωνίτου, ο προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Μανώλης Κατριαδάκης, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Καλλιθέας Νίκος Γιαννόπουλος ο γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας και ο γενικός διοικητής Αττικής Ιωάννης Διαμαντόπουλος.
Η δημοσιογράφος Μάγδα Τσέγκου με τον Δήμαρχο Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβο |