Όσοι έχουν παιδιά γνωρίζουν καλά ότι το καλοκαίρι δεν είναι ακριβώς μια… χαλαρή εποχή. Ο ήλιος, η θάλασσα, τα ταξίδια, όλα ενέχουν κάποιους κινδύνους για τα παιδιά μας τους οποίους πρέπει να προβλέψουμε για να τα προστατέψουμε!
Η συνεχής και ουσιαστική επικοινωνία με τα παιδιά είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα προστατεύσουμε από τους κινδύνους. Το πόσο ασφαλές θα είναι το καθένα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία του παιδιού. Στην Ελλάδα, τους μεγαλύτερους κινδύνους εγκυμονεί η θάλασσα, τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα και οι χώροι όπου υπάρχει πολυκοσμία. Μάλιστα, οι κίνδυνοι αυτοί είναι μεγαλύτεροι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, ιδιαίτερα για τα μικρότερα παιδιά. Επειδή λοιπόν πολλά συμβαίνουν, ιδού μερικοί βασικοί κανόνες ασφαλείας από το «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Ασφαλήστε τους χώρους
Το καλοκαίρι περνάμε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, συχνά σε μπαλκόνια με τις πόρτες ανοιχτές ή/και ξεκλείδωτες. Τα μικρά παιδιά δεν πρέπει ποτέ να βρίσκονται μόνα τους χωρίς επιτήρηση στο μπαλκόνι. Πρέπει να ελέγξουμε όλους τους εξωτερικούς χώρους ότι είναι ασφαλείς – ότι τα κάγκελα του μπαλκονιού δεν έχουν ανοίγματα από τα οποία μικρά παιδιά χωράνε να περάσουν, ότι δεν υπάρχουν κομμάτια ή σημεία στα οποία μπορούν να σκαρφαλώσουν και ότι δεν υπάρχουν έπιπλα ή άλλα αντικείμενα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να σκαρφαλώσουν.
Κανόνες ασφαλειας στα ταξίδια
Όταν ταξιδεύουμε, τοποθετούμε τα μικρότερα παιδιά πάντα στα ειδικά παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου, ενώ τα μεγαλύτερα πρέπει υποχρεωτικά να φοράνε ζώνη ασφαλείας. Αυτό πρέπει να γίνεται ανεξάρτητα από το πόσο μικρή είναι η απόσταση (στατιστικές δείχνουν ότι τα περισσότερα ατυχήματα με αυτοκίνητο γίνονται σε αποστάσεις μικρότερες των 5 χιλιομέτρων από το σπίτι!). Η ασφάλεια οπωσδήποτε συμπεριλαμβάνει να φοράμε σωσίβια, όταν ταξιδεύουμε με σκάφος, ανεξάρτητα από το πόσο κοντά στην ακτή βρισκόμαστε ή πόσο ρηχά είναι τα νερά.
Διατηρούμε πάντα οπτική επαφή
Όταν πρόκειται για πολύ μικρά παιδιά, αυτά που δεν μπορούν να μιλήσουν ακόμα, οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις παραλίες και σε χώρους όπου υπάρχει πολυκοσμία και να έχουν συνέχεια οπτική επαφή με το παιδί τους.
Ενημερώνουμε τα παιδιά για τους κινδύνους
Από μικρή ηλικία πρέπει να ενημερώνουμε τα παιδιά να σέβονται το νερό και να μπαίνουν στη θάλασσα πάντα υπό την επιτήρηση ή τη συνοδεία ενήλικα. Επίσης, πρέπει να μάθουν πάντα να φοράνε «μπρατσάκια», όταν είναι κοντά στο νερό. Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει ότι δεν πρέπει να πλησιάζει πισίνες, κανάλια, ή άλλα σώματα νερού χωρίς την επιτήρηση ενήλικα.
Ορίζουμε πάντα ένα «σημείο συνάντησης»
Μόλις φτάσουμε σε παραλία, πλατεία, παιδική χαρά ή οποιοδήποτε δημόσιο χώρο με πολύ κόσμο, πρέπει να διαλέξουμε ένα σημείο, στο οποίο, αν χάσει ο ένας τον άλλον, θα συναντηθούμε.
Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης
Καλό είναι να ενημερώσουμε τα παιδιά ότι, εάν χαθούν, πρέπει να αναζητήσουν έναν αστυνομικό. Εάν τελικά δεν καταφέρουν να εντοπίσουν κάποιον, πρέπει να τα συμβουλεύσουμε να πλησιάσουν μία άλλη μαμά ή άλλη οικογένεια και να ενημερώσουν ότι έχουν χαθεί.
Μένουμε σε επαφή
Μαθαίνουμε τα παιδιά μας ότι πρέπει να γνωρίζουμε πού ακριβώς παίζουν και με ποιους. Αν θέλουν να πάνε κάπου αλλού και να μετακινηθούν, πρέπει πρώτα να μας ενημερώσουν.
Βεβαιωνόμαστε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν ολόκληρο το όνομά τους, τη διεύθυνση και το τηλέφωνό μας και πώς να χρησιμοποιούν το τηλέφωνο
Σιγουρευτείτε ότι ξέρουν πώς πρέπει να αντιδράσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και πώς μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας χρησιμοποιώντας κινητό τηλέφωνο. Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ένα γείτονα ή άλλο έμπιστο ενήλικα που μπορούν να καλέσουν εάν φοβηθούν ή εάν προκύψει έκτακτη ανάγκη.
Ελέγχουμε καλά τη κατασκήνωση ή άλλα καλοκαιρινά προγράμματα και θέρετρα πριν αποφασίσουμε να στείλουμε τα παιδιά
Ελέγξτε αν έχει γίνει έλεγχος στα άτομα τα οποία εργάζονται με τα παιδιά. Σιγουρευτείτε ότι θα υπάρχει πάντα ενήλικας να επιβλέπει τα παιδιά όλες τις ώρες και σιγουρευτείτε ότι σας γνωστοποιούν όλες τις δραστηριότητες και τις εκδρομές που προσφέρει η κατασκήνωση ή το πρόγραμμα.
Αν, παρόλα αυτά, έχετε ακόμη απορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για Τα Παιδιά SOS 1056.