Οι Πόντιοι της Κερασούντας που ανοικοδόμησαν τον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου στην Καλλιθέα

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου είναι η Τρίτη ενορία της Καλλιθέας, στην οποία υπάγονται περίπου 25.000 ενορίτες.

Η σημερινή λίθινη οικοδομή αντικατέστησε το ιστορικό ξύλινο παράπηγμα, το οποίο εντός τριημέρου είχαν ανεγείρει, τις παραμονές του Πάσχα του 1930, οι πρόσφυγες που είχαν εγκατασταθεί στην Καλλιθέα από τον Πόντο, μετά από την Μικρασιατική καταστροφή του 1922. Η πρώτη λειτουργία τελέσθηκε το Σάββατο του Λαζάρου του 1930.

Καταγόμενοι οι περισσότεροι από αυτούς από την Κερασούντα, επέτυχαν με την προσωπική τους εργασία να ανοικοδομήσουν στην Καλλιθέα το ναό του Αγίου Νικολάου που υπήρχε στην ιστορική εκείνη πόλη του Πόντου. Επικεφαλής της προσπάθειας είχε τεθεί ο πολιτευτής Παύλος Σεράος και τεχνικός σύμβουλος ήταν ο αρχιτέκτονας Αθανάσιος Κωνσταντινίδης. Νεωκόρος του ναού διορίστηκε ο Χατζημιχάλης, ο οποίος είχε την ίδια θέση και στον Άγιο Νικόλαο της Κερασούντος.

Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών ανεγνώρισε το ξύλινο παράπηγμα ως Ενορία προς τιμήν του Αγ. Νικολάου.

Η τελετή θεμελίωσης του ναού έγινε στις 6 Δεκεμβρίου 1931, επί Προεδρίας Αλεξάνδρου Ζαΐμη και πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου, από τον Μητροπολίτη Φιλίππων Χρυσόστομο, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρυσόστομο Α. Στην ίδια περίοδο, με ενέργειες του υπουργού Λεωνίδα Ιασονίδη, παραχωρήθηκε και το οικόπεδο για την ανέγερση του ναού, το οποίο ανήκε στην Ολυμπιακή Επιτροπή, όπως και ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο όπου είχε κτιστεί το Σκοπευτήριο.

Από το 1939 μέχρι το 1952 υπάρχουν πολλές αποφάσεις Δικαστηρίων και Αστυνομικών Εγγράφων περί εξώσεως του Ξύλινου Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου εκ του οικοπέδου της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίες όμως δεν πραγματοποιήθηκαν. Η οριστική διευθέτηση του ζητήματος έγινε το 1952 οπότε άρχισε η ανέγερση του σημερινού Ναού με σχέδια του αρχιτέκτονα Ναοδόμου Γεωργίου Νομικού.

Το 1958 οι ενορίτες μας χάρηκαν την είσοδο στον καινούργιο ναό και η ξύλινη παράγκα που βρισκόταν στο σημερινό προαύλιο του Ναού και χρησιμοποιήθηκε σαν Ναός για 28 χρόνια ξηλώθηκε!

Οι εργασίες για την αποπεράτωση του Ναού συνεχίσθηκαν με γρήγορους ρυθμούς και στις 16 Νοεμβρίου 1976 τελέσθηκαν τα εγκαίνια του Ναού ευλογία και εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Σεραφείμ υπό του τιτουλαρίου Μητροπολίτου Ρωγών κ. Καλλινίκου (πρώην Μητροπολίτου Πειραιώς).

Σήμερα από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο καταβάλλονται προσπάθειες για την ολοκλήρωση της αγιογράφησης και την πλήρη αποπεράτωση του Ναού.

Εφημέριοι του ναού διετέλεσαν ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος, οι καταγόμενοι από τον Πόντο ιερείς Νικόλαος Αραβίδης, Κωνσταντίνος Ιωσηφίδης, Θεόδωρος Χρυσοχόου, Ματθαίος Μοσχίδης, ο Πρωτοσύγκελος Παντελεήμων, ο π. Στυλιανός Μεταξάς,ο π. Ευάγγελος Μπεκιάρης και ο Πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Βέργος.

Πρόεδρος του σημερινού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου είναι ο Αρχιμανδρίτης Νικόλαος Κλάδης και εφημέριοι ο Αρχιμανδρίτης Παύλος Μπαραμπούτης, ο Πρωτοπρεσβ. Ηλία Μαρκαντώνης και Πρωτοπρεσβ. Γεώργιος Παπαθεοδώρου.

Η εικόνα είναι από την έξοδο των ιερέων για την τέλεση του Αγιασμού των Θεοφανείων

ekklisiaonline.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο