Νέα αφαίρεση εσόδων από τους Δήμους: Πώς επηρεάζει τους ΟΤΑ η απαλλαγή από τέλη των ΑΕΙ και ΤΕΙ – Στα “κάγκελα” οι αιρετοί (ν/σ)

Σοβαρό ζήτημα εγείρεται σταδιακά αναφορικά με τους πόρους που θα χάνουν οι δήμοι λόγω της απαλλαγής των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ από τα τέλη.

Με δεδομένη μάλιστα τη γενικότερη οικονομική δυσπραγία της Αυτοδιοίκησης, η απώλεια των εν λόγω τελών, αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείο Υγείας (ΕΔΩ) στην παρ.2 του αρθ.30 του κατατεθέντος ν/σ του Υπουργείου Παιδείας, προβλέπεται ότι «τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, κατόπιν δήλωσής τους (!!!) στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία, απαλλάσσονται από την καταβολή εισφοράς σε χρήμα για όσο διάστημα η εντασσόμενη στο σχέδιο έκταση χρησιμοποιείται από αυτά για εκπαιδευτικούς ή ερευνητικούς εν γένει σκοπούς».

Μάλιστα η διάταξη φτάνει στο σημείο να έχει και αναδρομική ισχύ. Δεν θα αφορά μόνο τις πράξεις που θα εκδοθούν από την ψήφιση και μετά. Περιλαμβάνει και όλες “τις πράξεις εισφοράς σε χρήμα που ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΟΘΕΙ, κατά το μέρος που οι εισφορές δεν έχουν εξοφληθεί”. Γνωρίζοντας ότι οι συγκεκριμένες οφειλές υπάγονται σε εικοσαετή, και όχι πενταετή, παραγραφή, εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας σε τι ύψος ανέρχεται η απώλεια δημοτικών εσόδων.σημαντικές αντιδράσεις και στην ΚΕΔΕ, με το “Αυτοδιοικητικό Κίνημα” να τονίζει ότι η διάταξη πρέπει να αποσυρθεί άμεσα. “Η απώλεια – δεδομένης της εκτεταμένης αναδρομικότητας – επιφέρει καίριο οικονομικό πλήγμα στην Αυτοδιοίκηση, αν υπολογίσουμε ενδεικτικά ότι μόνο κατά το προηγούμενο έτος τα έσοδα από τη συγκεκριμένη εισφορά, εν τω συνόλω τους, ανήλθαν σε εκατομμύρια ευρώ”, αναφέρει.

Και τονίζει: “Η διάταξη δεν αγγίζει μόνο τους Δήμους στα όρια των οποίων υπάρχει πανεπιστημιακή περιουσία, καθώς αυτή δεν αποτελεί παρά ένα ακόμη επεισόδιο του έργου, που ακόμη και αυτοί που καλοπροαίρετα επένδυσαν σ΄ αυτό το κυβερνητικό μόρφωμα, το παρακολουθούν πλέον κεχηνότες”.

Και καταλήγει: “Αυτός ο κατήφορος όσο συνεχίζεται, οδηγεί σε αποδιάρθρωση το θεσμό που κρατάει ακόμη σε ανεκτή ισορροπία την κοινωνική συνοχή και τελικά θα κοστίσει πολύ ακριβά στη χώρα. Η ΚΕΔΕ επιτέλους οφείλει να βάλει ένα φρένο σ΄ αυτόν τον εφιάλτη ή τουλάχιστον ας προσπαθήσει”.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο