Μας ενδιαφέρει όλους: Αυτά είναι τα δικαιώματά μας στις οργανωμένες παραλίες

Το καλοκαίρι είναι για τα καλά εδώ, και όλοι μας, με κάθε ευκαιρία αναζητούμε…
στιγμές δροσιάς για ένα μπάνιο στις κοντινές παραλίες ή ετοιμάζουμε τις διακοπές μας. Είναι όμως ιδιαίτερα χρήσιμο να γνωρίζουμε και τα δικαιώματα που έχουμε εμείς οι λουόμενοι στις παραλίες.
Κάθε χρόνο, οι ελληνικές παραλίες γίνονται πόλλος έλξης για εκατομμύρια Έλληνες και ξένους τουρίστες. Μπορεί όλοι μας να έχουμε μερικές υποχρεώσεις απέναντι στους συνανθρώπους μας και το περιβάλλον, όταν όμως επισκεπτόμαστε παραλίες, έχουμε και δικαιώματα. Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ λουόμενοι έχουν δικαιώματα που πρέπει να γνωρίζουν.
Ας έχουμε υπόψη λοιπόν όλα τα δικαιώματά μας και ας απολαύσουμε το υπέροχο ελληνικό καλοκαίρι…

Όλες οι παραλίες είναι κοινόχρηστου χαρακτήρα και επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, ενώ στις οργανωμένες παραλίες, θα πρέπει να προβλέπεται ελεύθερος χώρος και για τους υπόλοιπους λουόμενους. Ακόμα κι αν
μια επιχείρηση (π.χ. ξενοδοχείο) βρίσκεται μπροστά από μια παραλία, οφείλει υποχρεωτικά να διατηρεί ελεύθερη την πρόσβαση των λουομένων (αν η μόνη δίοδος είναι μέσω των εγκαταστάσεών του).
Για όσες παραλίες χρεώνουν ομπρέλες και ξαπλώστρες η ΕΚΠΟΙΖΩ τονίζει πως θα πρέπει το κόστος να είναι αναρτημένο σε τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο.

Οι ξαπλώστρες δεν μπορούν να… φθάνουν στο κύμα, καθώς υποχρεωτικά πρέπει να διατηρείται απόσταση 5 μέτρων από την τελευταία σειρά από ξαπλώστρες μέχρι τη θάλασσα.
Οι παραλίες που χρεώνουν είσοδο θα πρέπει να έχουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών, κατά τους μήνες Ιούνιο – Αύγουστο και ώρες 10:30-17:30. Ο Ναυαγοσώστης είναι ο απόφοιτος σχολής ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, εφοδιασμένος με άδεια της οικείας Λιμενικής Αρχής σε ισχύ, ο οποίος ασκεί κατ’ επάγγελμα τις εξής υπηρεσίες: ελέγχει έκταση ακτής σε ακτίνα 300 μέτρων από ειδικό βάθρο (παρατηρητήριο), παρέχει άμεσα βοήθεια σε όσους λουόμενους κινδυνεύουν, επίσης, ο ναυαγοσώστης πρέπει να είναι εφοδιασμένος με μικρό μηχανοκίνητο σκάφος, σωσίβιο, σανίδα διάσωσης, φορητό φαρμακείο και διασωστικό εξοπλισμό, οφείλει να είναι σε ετοιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του, να παρακολουθεί τους λουόμενους είτε από το βάθρο του, είτε περιπολώντας με σωστική λέμβο κωπηλατώντας κοντά στο χώρο των λουομένων και να μην εκτελεί άλλη παράλληλη εργασία πέραν των καθηκόντων της υπηρεσίας του.
 Στις οργανωμένες εγκαταστάσεις, πρέπει να υπάρχει επισήμανση με ευδιάκριτους πλωτούς σημαντήρες των ορίων, που μπορούν να φτάνουν οι λουόμενοι.
Στις παραλίες με εγκαταστάσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει διάδρομος μέσα στη θάλασσα, πλάτους 7 έως 15 μέτρων.
Απαγορεύονται τα θαλάσσια μέσα αναψυχής (σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο, κλπ.) και τα θαλάσσια μοτοποδήλατα (jet ski, surf jet, sea beetle, sea bike) σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τους σημαντήρες.
Η κυκλοφορία των παραπάνω θαλάσσιων μέσων απαγορεύεται τους μήνες Ιούνιο με Σεπτέμβριο μεταξύ των ωρών 14:00 και 17:00.
Τα wind surf πρέπει να κινούνται έξω από τους σημαντήρες ή 200 μέτρα από το σύνηθες σημείο των κολυμβητών.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο