Την Τρίτη 7 Ιουνίου 2016 στις 7 το βράδυ, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας Αττικής παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Νίκου Γεωργιάδη, του Κιόλαλη, «Οι Μύθοι του Αισώπου, ‘ς σην ποντιακήν διάλεκτον», από τους Βλάση Αγτζίδη και Βασίλη Τσενκελίδη.
Η παρουσίαση οργανώθηκε από τους Πόντιους από την τ. ΕΣΣΔ και έγινε σε ένα κοινό που προερχόταν από αυτή την ποντιακή ομάδα. Δεν υπήρξε αξιοσημείωτη παρουσία ελλαδικών Ποντίων, κάτι που χαρακτηρίζει τη νοοτροπία τους σε σχέση με τους νέους Πόντιους πρόσφυγες.
Ο Νικόλας Γεωργιάδης που προέρχεται από τους Πόντιους νεοπρόσφυγες της σοβιετικής κατάρρευσης με καταγωγή από τους πρόσφυγες του Καρς, ήταν γνωστός από τα ιδιαίτερα τραγούδια και το καρσλίδικο τραγουδιστικό ύφος όπως επιβίωσε στην προσφυγιά στο Νότο της Ρωσίας και στη συνέχεια στους τόπους της σταλινικής εξορίας στο Καζαχστάν.
Τα τραγούδια τους αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν πολύ από τους συμπατριώτες του τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρωσία. Στο χώρο της ποντιακής λαογραφίας εμφανίστηκε πριν από τρία χρόνια με την πρώτη του ποιητική συλλογή που είχε τίτλο: ««Πατρίδα μ’ αραεύω σε» δηλαδή «Πατρίδα μου σε ψάχνω».
Ο Βλάσης Αγτζίδης είπε κατά την παρουσίαση του νέου βιβλίου:«Ο Νίκος Γεωργιάδης είναι ένας αγωνιστής στο χώρο του πολιτισμού. Επιλέγοντας να μεταγράψει τους μύθους του πατέρα της μυθογραφίας, του Αισώπου, δίνει ένα εκπαιδευτικό εργαλείο σε όσους πασχίζουν για τη διατήρηση της διαλέκτου. Γιατί οι μύθοι αυτοί, που έχουν μια ξεχωριστή χάρη, χαρακτηρίζονται από την ευρύτητα, την παρατηρητικότητα και έχουν μια άφταστη διδακτικότητα. Και αυτό το πέτυχε με την μοναδική του ικανότητα να δίνει στα ζώα ανθρώπινες ιδιότητες, μιλιά και νου. Ο Αίσωπος διατύπωσε με απλό και εύληπτο στους απλούς ανθρώπους τρόπο, πολιτικές και κοινωνικές εμπειρίες, οι οποίες πάντα έχουν ένα ηθικό δίδαγμα. Και αυτή του η ικανότητα έκανε το έργο του μοναδικό και έδωσε τη δυνατότητα στις ιστορίες του να επιβιώνουν μέσα στις χιλιετίες της ανθρώπινης πορείας.»
Ο Βασίλης Τσενκελίδης αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Γεωργιάδη και στη σημασία που έχει το έργο του στην διατήρηση της ποντιακής γλώσσας.
efxinospontos.gr