Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η νέα διαδικασία πλειστηριασμού του ξενοδοχείου Athens Ledra, που βρίσκεται επί της λεωφόρου Συγγρού και παραμένει κλειστό ενάμιση μήνα.
Η χθεσινή διαδικασία για τον πλειστηριασμό της ξενοδοχειακής μονάδας απέβη άκαρπη μετά και την εισβολή μελών του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου στον χώρο του Ειρηνοδικείου. Τα μέλη του ΕΠΑΜ κατά την εισβολή τους διαπληκτίστηκαν και με εργαζομένους του ξενοδοχείου, οι οποίοι ήθελαν να προχωρήσει η διαδικασία του πλειστηριασμού προκειμένου να λάβουν τα δεδουλευμένα τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον χώρο του πλειστηριασμού εμφανίσθηκε ένας ενδιαφερόμενος ο οποίος δεν συμμετείχε τελικά στη διαγωνιστική διαδικασία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τιμή πρώτης προσφοράς στο πλαίσιο της διενέργειας του νέου πλειστηριασμού θα είναι χαμηλότερη από τα 47,8 εκατ. ευρώ, που είχαν ορισθεί ως τιμή εκκίνησης κατά τη χθεσινή διαδικασία. Επιπλέον, στελέχη από τον χώρο της ξενοδοχειακής αγοράς εκτιμούν ότι το κόστος για όσους ενδιαφέρονται για το ξενοδοχείο πρέπει να υπολογισθεί σε υψηλότερα επίπεδα από την τιμή απόκτησής του, καθώς μέρος των εγκαταστάσεών του χρήζει εκσυγχρονισμού.
Σημειώνεται ότι η ξενοδοχειακή μονάδα διέκοψε τη λειτουργία της στις 31 Μαΐου. Τη διακοπή λειτουργίας ανακοίνωσε η ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια εταιρεία AΣΤΥ Α.Ε. αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή σε οικονομικές δυσχέρειες. Είχε προηγηθεί επίσχεση εργασίας από τους εργαζομένους του ξενοδοχείου, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Πέραν των οφειλών προς τους εργαζομένους η ξενοδοχειακή εταιρεία βαρύνεται με χρέη προς τρεις τράπεζες, το ΙΚΑ αλλά και προμηθευτές. Το γνωστό ξενοδοχείο λειτούργησε επί 30 χρόνια έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 υπό τη διαχείριση της διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας Marriott International. Η ΑΣΤΥ Α.Ε. συναποφάσισε τότε με τον διεθνή όμιλο να μην υπογραφεί σύμβαση ανανέωσης της διαχείρισης του ξενοδοχείου. Ετσι, η ιδιοκτήτρια εταιρεία από την 1η Ιανουαρίου 2014 ανέλαβε και τη διαχείρισή του, ενώ παράλληλα το μετονόμασε σε Athens Ledra.
Τα «κόκκινα» δάνεια
Η περίπτωση του Athens Ledra επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα των «κόκκινων» δανείων των επιχειρήσεων του τουρισμού και ειδικότερα των ξενοδοχείων προς τις τράπεζες. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από τα δάνεια ύψους 7,6 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί σε τουριστικά καταλύματα περίπου τα μισά καταγράφονται ως μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Αναλυτικά, ποσοστό 20,2% επί του συνόλου είναι δάνεια αβέβαιης είσπραξης, ποσοστό 19% είναι δάνεια σε καθυστέρηση και ποσοστό 10,6% είναι ήδη καταγγελμένα δάνεια. Το μεγαλύτερο μέρος των δανείων προς τα τουριστικά καταλύματα ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ, με τις επιχειρήσεις που ανήκουν στην κατηγορία αυτή να ανέρχονται σε περίπου 1.400.