Πολυμελές κύκλωμα που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην εισαγωγή, παρασκευή και διάθεση αλκοολούχων ποτών και οινοπνεύματος από τη Βουλγαρία εξιχνιάστηκε στην Αττική. Όπως αποκαλύφτηκε χθες από τις ελληνικές διωκτικές αρχές στο “παιχνίδι” εμπλέκονται και τελωνειακοί της Βουλγαρίας, στη βάρδια των οποίων γίνονταν οι παράνομες εισαγωγές στην Ελλάδα.
Η σύλληψή τους έγινε τα ξημερώματα της Τετάρτης έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση της αστυνομίας σε συνεργασία με τελωνειακούς και το Χημείο του Κράτους. Σύμφωνα με τις αρχές, μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 13 μέλη του κυκλώματος, όλοι τους ελληνικής καταγωγής, ενώ αναζητούνται ακόμη 39 άτομα. Τα μέλη του κυκλώματος εισήγαγαν από τη Βουλγαρία μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών και οινοπνεύματος, τις οποίες αποθήκευαν, επεξεργάζονταν και διέθεταν κατόπιν σε μπαρ, καφετέριες, κάβες ποτών, αποκομίζοντας τεράστιο οικονομικό όφελος και αποφεύγοντας την καταβολή των απαιτούμενων φόρων, τελών και δασμών, όπως ανέλυσε χθες στην παρουσίαση της υπόθεσης ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Θ. Χρονόπουλος.
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν πάνω 33.000 φιάλες οινοπνευματωδών ποτών, 2.663 φιάλες ούζου και τσίπουρου, 13 δεξαμενές με αιθυλική αλκοόλη 1.000 λίτρων η καθεμιά, 329 φιάλες και τέσσερα μπιτόνια οινοπνεύματος, έντεκα βαρέλια τσίπουρο, χιλιάδες ευρώ, εργαλεία αποκόλλησης και επικόλλησης ετικετών, όπλα και χιλιάδες ετικέτες επώνυμων εταιρειών και αποθήκες σε περιοχές της Αττικής όπως στον Καρέα, την Καλλιθέα, τον Αυλώνα, το Παγκράτι και επίσης στην Εύβοια και τη Μαγνησία. Για τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούσαν δύο φορτηγά, τέσσερα βαν και δύο πολυτελή αυτοκίνητα.
Με δύο “πυρήνες”
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το κύκλωμα είχε διαχωριστεί σε δύο “πυρήνες”, όπως τους χαρακτήρισαν οι διωκτικές αρχές, έχοντας συγκεκριμένη δράση ο καθένας. Τα μέλη του πρώτου πυρήνα του κυκλώματος αγόραζαν επώνυμα ποτά και οινόπνευμα από τοπικά κυκλώματα της Βουλγαρίας, όπου ο ειδικός φόρος κατανάλωσης είναι μικρότερος. Έπειτα τα έφερναν στην Ελλάδα με φορτηγά διεθνών μεταφορών παρουσιάζοντας ως φορτίο νόμιμα εμπορεύματα όπως καυσόξυλα, είδη οικιακής χρήσης και χρησιμοποιώντας ως προπομπούς πολυτελή Ι.Χ. αυτοκίνητα, προκειμένου να μην εντοπίζονται στη διαδρομή.
Επικοινωνούσαν χρησιμοποιώντας ειδικό κώδικα λέξεων μέσω κινητών τηλεφώνων ενεργοποιημένων σε αλλοδαπούς. Παράλληλα, φέρονται ότι δωροδοκούσαν συγκεκριμένους τελωνειακούς της Βουλγαρίας, ώστε να αποφεύγουν τον έλεγχο, φροντίζοντας τα φορτηγά με το “απαγορευμένο” φορτίο να περνούν μόνο όταν αυτοί βρίσκονταν σε υπηρεσία.
Κατόπιν, τα μέλη του δεύτερου πυρήνα αναλάμβαναν την παραλαβή και την αποθήκευση του εμπορεύματος. Με διάφορα εργαλεία όπως ξύστρες, χαρτοκόπτες, ηλεκτρικά πιστόλια θερμού αέρα και μεταλλικές λάμες, αφαιρούσαν τις βουλγαρικές ετικέτες κολλούσαν ελληνικές, για να διαθέσουν τα ποτά στην ελληνική αγορά. Όσον αφορά την αιθυλική αλκοόλη, ένα μέρος το χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν ποτά μπόμπες, ενώ το υπόλοιπο το πουλούσαν ως καθαρό οινόπνευμα ή ως λοσιόν σε φιαλίδια με σήμα νόμιμων εταιρειών.
Στη Μεταμόρφωση Αττικής εντοπίστηκε φορτηγό τη στιγμή που εκφόρτωνε σε αποθήκη ποσότητες αλκοολούχων ποτών και οινοπνεύματος. Εκεί συνελήφθησαν και δύο αρχηγικά μέλη του κυκλώματος. Στον Καρέα εντοπίστηκε αποθήκη με μεγάλες ποσότητες επωνύμων ποτών, οι δεξαμενές αιθυλικής αλκοόλης και ένα ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο για την αντικατάσταση των ετικετών. Η αποθήκη ανήκε στο αρχηγικό μέλος του δεύτερου πυρήνα που είχε επίσης εγκαταστήσει κλειστό κύκλωμα με κάμερες και τσιλιαδόρους κατά τη στιγμή των συναλλαγών. Στον Αυλώνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες τσίπουρου από εργοστάσιο παραγωγής ποτοποιίας, το οποίο ανήκε σε ένα από τα μέλη που προμηθευόταν και αιθυλική αλκοόλη. Στην Καλλιθέα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ποσότητες ποτών έτοιμων προς πώληση. Το ίδιο διαπιστώθηκε και σε αποθήκη εμπόρου κάβας στην Εύβοια, ο οποίος επικολλούσε ελληνικές ετικέτες στις φιάλες και τις μεταπωλούσε.
Δημοσιεύτηκε στην “Μακεδονία” το Σάββατο 9 Ιουλίου 2016