Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης

Μέσα στο τελευταίο πενθήμερο του Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα, η έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) όπως ορίζει απόφαση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης με την πρώτη καταβολή οικονομικής ενίσχυσης, σε περισσότερους από 33.700 δικαιούχους.

Οι δικαιούχοι έχουν ήδη καταγραφεί σε 30 δήμους όλης της χώρας, ενώ η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συνεχίζεται. Από την κωδικοποίηση των πρώτων στοιχείων, φαίνεται ότι το 54% των αιτούντων έχουν μηδενικό εισόδημα. Επίσης, φαίνεται ότι οι μισοί είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή βρίσκονται χωρίς δουλειά, χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών.

Όσοι υπέβαλλαν αίτηση τον Ιούλιο, πρόκειται να λάβουν αναδρομικά ποσά δύο μηνών, δηλαδή Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.

Οι 30 δήμοι που θα χορηγήσουν το επίδομα είναι οι ακόλουθοι: Νέα Ιωνία, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Φυλή, Άγιοι Ανάργυροι – Καματερό, Αιγάλεω, Κερατσίνι – Δραπετσώνα, Νίκαια – Άγιος Ιωάννης Ρέντη, Πέραμα, Λαμία, Βέροια, Παύλος Μελάς, Κιλκίς, Κατερίνη, Ρέθυμνο, Γόρτυνα, Ορεστιάδα, Καβάλα, Άρτα, Ζάκυνθος, Λέσβος, Καλαμάτα, Σικυώνα, Κάλυμνος, Λέρος, Τρίκαλα, Ελασσόνα, Πύργος, Αιγιαλεία και Καστοριά.

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα για κάθε μεμονωμένο ενήλικα είναι 200 ευρώ το μήνα, εφόσον δεν έχει άλλο εισόδημα. Σε περίπτωση που υπάρχει εισόδημα το κράτος θα συμπληρώνει το ποσό μέχρι τα 200 ευρώ. Για κάθε επιπλέον ενήλικα σε ένα νοικοκυριό θα καταβάλλονται επιπλέον 100 ευρώ, ενώ για κάθε ανήλικο μέλος θα καταβάλλονται επιπλέον 50 ευρώ. Μια τετραμελής οικογένεια θα μπορεί να λάβει οικονομική ενίσχυση έως 400 ευρώ το μήνα.

Στους υπόλοιπους 295 Δήμους που δεν εντάσσονται στην πρώτη φάση της εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης θα συνεχιστεί να εφαρμόζεται το πρόγραμμα Καταπολέμησης της Ανθρωπιστικής Κρίσης με όλες τις παροχές του μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016.

Συμφωνα με την ΚΥΑ:

-Το πρόγραμμα μπορεί να συνδυάζει: 1. Εισοδηματική ενίσχυση: το χρηματικό ποσό ενίσχυσης της ωφελούμενης μονάδας, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 της παρούσης. 2. Συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά: διασύνδεση των μελών της ωφελούμενης μονάδας, κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ανάγκες τους, με συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά. Ενδεικτικά αναφέρονται: – Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφαλίστων. – Παροχή σχολικών γευμάτων. – Παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης. – Ένταξη στα προγράμματα των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας. – Ένταξη σε προγράμματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους. – Κοινωνικό τιμολόγιο παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. – Κοινωνικό τιμολόγιο παρόχων ύδρευσης. – Κοινωνικό τιμολόγιο Δήμων και Δημοτικών Επιχειρήσεων. 3. Υπηρεσίες ενεργοποίησης: προώθηση των δικαιούχων, εφόσον δύνανται να εργαστούν, σε δράσεις που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη τους στην αγορά εργασίας και μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: – Την κάλυψη προτεινόμενης θέσης εργασίας. – Τη συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. – Τη συμμετοχή σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης. – Τη συμμετοχή σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας. – Την ένταξη ή την επιστροφή στο εκπαιδευτικό σύστημα και στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους δικαιούχους, τα κριτήρια και τη διαδικασία κάντε κλικ ΕΔΩ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο