Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες υποφέρουν στατιστικά περισσότερο από διαταραχές του ύπνου συγκριτικά με τους άντρες Επιστήμονες, λοιπόν, αποφάσισαν να διερευνήσουν το κατά πόσον υπάρχει σύνδεση μεταξύ του βιολογικού ρολογιού που ρυθμίζει τον ύπνο μας και του φύλου μας.
Έρευνα, στην οποία επικεφαλής ήταν η δρ. Diane B. Boivin από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου McGill και του «Douglas Mental Health University Institute», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το βιολογικό μας ρολόι επηρεάζει τον ύπνο με διαφορετικό τρόπο στους άντρες και στις γυναίκες.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το βιολογικό ρολόι των γυναικών είναι υπεύθυνο για το γεγονός ότι τους παίρνει ο ύπνος αργότερα από τους άντρες, ενώ παράλληλα ξυπνούν νωρίτερα.
Ο λόγος είναι απλός: Οι κιρκαδικοί ρυθμοί των γυναικών είναι δυο ώρες πιο μπροστά από αυτούς των αντρών.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα για τις γυναίκες που προσπαθούν να πολεμήσουν τους φυσιολογικούς τους ρυθμούς, να αργούν να πέσουν για ύπνο, να νιώθουν εξάντληση την ώρα που πηγαίνουν στο κρεβάτι και να μην μπορούν να απολαύσουν τον ύπνο τους, ξυπνώντας νωρίτερα το πρωί.
Μάλιστα, οι ερευνητές κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες δεν είναι βιολογικά «κατασκευασμένες» για να αποδίδουν σε νυχτερινές εργασίες.