Εικόνα πλήρους εγκατάλειψης εμφανίζει η αγορά κατοικίας στην Ελλάδα και ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η πτώση των τιμών από την αρχή της κρίσης επίσημα αγγίζει το 45%, ωστόσο σε πολλές περιοχές τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα με τις κατοικίες να παραμένουν στα αζήτητα και μάλιστα όχι μόνο από αγοραστές αλλά και από κληρονόμους.
«Μεγάλες μειώσεις έχουν τα πολύ μεγάλα διαμερίσματα σε μεσαίες και ακριβές περιοχές, όπως και τα πολύ παλιά διαμερίσματα», εξηγεί ο κ. Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, επιστημονικός σύμβουλος της Solum Property Solutions αναφέροντας μάλιστα ότι σε υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου έχουν γίνει πράξεις σε τιμές της τάξης των 350 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο!
Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν θέλει αυτή την περίοδο να κατέχει ακίνητο. «Πολλοί θεωρούν σήμερα ως δυσβάσταχτο βάρος την κατοχή ακινήτου, λόγω της υπέρμετρης φορολογίας του ακινήτου από την επιβολή του λεγόμενου ¨χαρατσιού¨
. Ήδη έχουμε φτάσει στο σημείο να παρατηρείται το φαινόμενο αποποίησης κληρονομιάς ακινήτων διότι οι κληρονόμοι δεν αντέχουν να πληρώσουν τους φόρους και τις δαπάνες για ΕΝΦΙΑ, έκδοσης διαφόρων πιστοποιητικών (ενεργειακό, ταυτότητας κτιρίου κλπ)», σημειώνει ο κ. Χαραλαμπόπουλος. «Σήμερα οι έχοντες ακίνητα πέραν αυτών που τους είναι απόλυτα απαραίτητα για να κατοικήσουν ή να λειτουργήσουν την επιχείρηση τους, θέλουν να τα πουλήσουν, αλλά δεν υπάρχουν αγοραστές».
H εικόνα μετά την κατάρρευση
«Κατά τη διάρκεια των έξι χρόνων ύφεσης, διάφοροι παράγοντες οδήγησαν στην κατάρρευση της οικιστικής αγοράς», αναφέρουν οι αναλυτές της εταιρείας συμβούλων ακινήτων «Δανός» που συνεργάζεται με την BNP Paribas Real Estate.
Η δραματική πτώση των εισοδημάτων και του οικονομικού κλίματος και ειδικότερα της ψυχολογίας των καταναλωτών και η μεγάλη αύξηση και η σύγχυση που προκλήθηκε με την επιβολή του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, συνέβαλε στη δραστική μείωση της ζήτησης για κατοικίες, η οποία κυμάνθηκε σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα.
Σήμερα η αγορά κατοικίας εξακολουθεί να παραμένει με σταθερά ελάχιστες συναλλαγές. Οι τιμές φαίνεται να έχουν μια ήπια πτωτική τάση στις περισσότερες περιοχές και μια σταθεροποιητική στις πιο κεντρικές.
Σύμφωνα με την Δανός, ο κύριος λόγος που η αγορά δεν έχει αυξηθεί στις αγοραπωλησίες, είναι η έλλειψη χρηματοδότησης. Οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη αρχίσει να δίνουν νέα δάνεια και θα πρέπει η αγορά ενυπόθηκων δανείων να ανακάμψει, έτσι ώστε να αυξηθεί η ζήτηση.
Ο κόσμος στρέφεται στο ενοίκιο
Οι αναλυτές της Δανός παρατηρούν ότι υπάρχει μία αύξηση στις ενοικιάσεις, με ισχυρή ζήτηση για μεσαίας και καλής ποιότητας σπίτια για ενοικίαση, τα οποία προέρχονται, κυρίως από ανθρώπους που προσπαθούν να επωφεληθούν από τις χαμηλές τιμές στην οικιστική αγορά.
Από την μεριά του ο κ. Χαραλαμπόπουλος εκτιμά ότι οι οικονομικό-πολιτικές εξελίξεις έχουν αλλάξει σημαντικά τον τρόπο σκέψης του Έλληνα πάνω στην ιδιοκατοίκηση. «Οι Έλληνες προτιμούν να ενοικιάζουν ένα ακίνητο που καλύπτει χωρίς υπερβολές τις ανάγκες τους», σημειώνει. «Οι συνεχείς εκλογικές διαδικασίες, η αύξηση της επίσημης ανεργίας, η μείωση μισθών και συντάξεων, η έλλειψη προοπτικής και η κακή ψυχολογία που σταδιακά δημιουργήθηκε, έχουν άρδην αλλάξει τον τρόπο σκέψης. Σε αυτό το κακό πλαίσιο ο καθένας αναζητεί τρόπους επιβίωσης και τα όνειρα … μένουν στην άκρη».