Οι εντυπωσιακοί χώροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος φιλοξένησαν τις ανακοινώσεις του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και έναν συνολικότερο απολογισμό για τις δωρεές και το έργο του εδώ και είκοσι χρόνια.
«Είναι καλύτερο να δίνουμε κάτι παραπάνω και να μας πούνε χαζούς παρά να αδικήσουμε κάποιους και να φανούμε αλαζόνες» είπε στον εναρκτήριο λόγο του μιας ξεχωριστής αυτής μέρας ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέας Δρακόπουλος. Για να προσθέσει πως «Η 20ετής πορεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ενδεχομένως να αντικατροπτίζει, σε πρώτη ανάγνωση, τις αναρίθμητες ανάγκες της κοινωνίας παγκοσμίως. Για εμάς, αποτυπώνει επίσης τις δυνατότητες και τις προοπτικές των συνανθρώπων μας, για τις οποίες αξίζει να προσπαθήσουμε όλοι περισσότερο. Αισθανόμαστε περήφανοι που μετά από 20 χρόνια δράσης καταφέραμε να εξελίξουμε τον τρόπο δράσης μας και να ενισχύσουμε τις πρωτοβουλίες μας, χωρίς ταυτόχρονα να χάσουμε την ευελιξία μας να ανταποκρινόμαστε από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, όπως είναι η δημιουργία του ΚΠΙΣΝ, έως την ενίσχυση του πιο μικρού και νεοσύστατου οργανισμού, που επιδεικνύει όραμα και δέσμευση».
Γι αυτό και ο κ. Δρακόπουλος προανήγγειλε τη χρηματοδότηση των παράλληλων δραστηριοτήτων που θα λαμβάνουν χώρα, εκτός από τις παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, και αυτές θα έχουν ένα τεράστιο καμβά: από καλλιτεχνικές παραστάσεις έως αθλητικές δραστηριότητες. Σε μια συνέντευξη που σίγουρα υπερέβη τα χρονικά θέσφατα-και ίσως θα ήταν καλό οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος να ξανασκεφτούν τι ακριβώς σημαίνει επικοινωνία με το κοινό και τους δημοσιογράφους-ωστόσο ανακοινώθηκαν μόνο ευχάριστα: η συνέχιση των σημερινών προγραμμάτων στους γύρω χώρους και ένας απολογισμό από τις μαζικές επισκέψεις του κοινού στο Πάρκο το καλοκαίρι που δείχνει πως ο κόσμος αναζητά μια τέτοια όαση πολιτισμού στην άκρη της πόλης. Το πολύ σημαντικό και σπουδαίο νέο είναι ότι το Ίδρυμα αναλαμβάνει να περατώσει τις εργασίες ώστε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν οι ιστορικοί κινηματογράφοι “Απόλλων” και “Αττικόν” στην οδό Σταδίου.
Απολογισμός
Πολύ σημαντικές ήταν και οι ανακοινώσεις του συνολικότερου απολογισμού μιας 20ετούς δράσης:Από την έναρξη της λειτουργίας του, το 1996, έως σήμερα το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά 1,56 δισ. ευρώ, μέσω 3.646 δωρεών προς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε όλο τον κόσμο, σε τέσσερις βασικούς τομείς. Τέχνες και Πολιτισμός, Παιδεία, Υγεία και Αθλητισμός και Κοινωνική Πρόνοια.
Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια των 20 τελευταίων ετών το ΙΣΝ, έχει πραγματοποιήσει συνολικά:
752 δωρεές ύψους 383 εκατ. ευρώ για τις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Κύριοι στρατηγικοί στόχοι των κινήσεων αυτών είναι να διευρυνθεί η πρόσβαση του κοινού στις Τέχνες, να προωθηθεί η ελληνική τέχνη και ο πολιτισμός σε παγκόσμιο επίπεδο, να ενθαρρυνθούν οι δημιουργικές συνεργασίες μεταξύ φορέων, οργανισμών και καλλιτεχνών σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και να ενισχυθεί ο κοινωνικός ρόλος που μπορεί να επιτελέσουν οι πολιτιστικοί οργανισμοί σήμερα.
1.107 δωρεές ύψους 484 εκατ. ευρώ για την Παιδεία. Μέσω των δωρεών υλοποιούνται καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα, θεμελιώνονται νέα πρωτοποριακά εκπαιδευτικά κέντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό και δημιουργούνται σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης ικανοτήτων (πρόγραμμα capacity building) προς όφελος ποικίλων κοινωνικών ομάδων.
672 δωρεές ύψους 287 εκατ. ευρώ στους τομείς της Υγείας και του Αθλητισμού. Έχουν ως στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη διεύρυνση της προσβασιμότητας σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας και φροντίδας.
1.115 δωρεές συνολικού ύψους 409 εκατ. ευρώ για την Κοινωνική Πρόνοια. Οι δωρεές εστιάζουν κυρίως στις ανάγκες των πλέον ευπαθών κοινωνικών ομάδων (παιδιά, ηλικιωμένους, πρόσφυγες, άστεγους, άτομα με αναπηρία κ.α.)
Επιπλέον των τακτικών δωρεών του, το ΙΣΝ ξεκίνησε από το 2012 νέες επιμέρους πρωτοβουλίες, συνολικού ύψους €300 εκατομμυρίων, με στόχο την άμεση παροχή βοήθειας σε όλους όσοι βάλλονται περισσότερο από την κρίση, καθώς και τη δημιουργία νέων ευκαιριών εργασίας για τη νέα γενιά.