Τα επώνυμα ελληνικά αποστάγματα βρίσκονται σε φάση ποιοτικής και επικοινωνιακής αναβάθμισης παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που καθημερινά αντιμετωπίζουν στην αγορά, με την απίστευτα υψηλή φορολόγηση και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται από το χύμα τσίπουρο και το λαθραίο οινόπνευμα.
Είναι τόσα τα εμπόδια και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο νόμιμος έλληνας αποσταγματοποιός, που μόνο ως «ήρωας» μπορεί να χαρακτηριστεί. Το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη επιχειρηματίες που όχι μόνο συνεχίζουν να αποστάζουν στην Ελλάδα, αλλά επιπλέον βελτιώνουν τα προϊόντα τους γευστικά και επικοινωνιακά, είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο.
Αυτή τη σχετικά άγνωστη πτυχή του ελληνικού αποστάγματος ευελπιστεί να φωτίσει η εκδήλωση «Ελληνικό Απόσταγμα», στην οποία θα παρουσιάσουν τα προϊόντα τους στο κοινό μερικοί από τους καλύτερους έλληνες ποτοποιούς και αποσταγματοποιούς. Η εκδήλωση διοργανώνεται σήμερα Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017 στην Αίγλη Ζαππείου με ώρες λειτουργίας 13:00 – 20:00.
Τσίπουρα, τσικουδιές, ούζα, ελληνικά αποστάγματα σταφυλής και άλλων φρούτων, μπράντι και ηδύποτα (λικέρ) είναι τα ποτά που αφορούν το «Ελληνικό Απόσταγμα». Μακριά από τα ανώνυμα έως και επικίνδυνα για την υγεία χύμα προϊόντα ―που δεν έχουν θέση στην εκδήλωση― όλο και περισσότερα ελληνικά τυποποιημένα αποστάγματα και ηδύποτα παρουσιάζουν σημαντική εξέλιξη, τόσο στην ποιότητα όσο και στη συσκευασία τους.
Οι επισκέπτες στο «Ελληνικό Απόσταγμα» θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μερικά από τα καλύτερα ελληνικά αλκοολούχα ποτά, ανάμεσά τους δυσεύρετα τσίπουρα από πολύ μικρούς παραγωγούς, premium ούζα διπλής και τριπλής απόσταξης, αποστάγματα φρούτων, π.χ. από φραγκόσυκο, και σπάνια, παλαιωμένα τσίπουρα που είναι η νέα τάση στο χώρο.
Πολλά ελληνικά αποστάγματα είναι καθιερωμένοι συνοδοί παραδοσιακών και μη εδεσμάτων· με στόχο να ανυψώσει τη θέση του εμφιαλωμένου ούζου και τσίπουρου στο εστιατόριο, το «Ελληνικό Απόσταγμα» εξασφάλισε τη συμμετοχή έξι γνωστών και σημαντικών εστιατορίων/μεζεδοπωλείων της Αθήνας, με υποδειγματικές λίστες ελληνικών αποσταγμάτων και ανάλογη εξειδίκευση στο μενού, που θα προσφέρουν δωρεάν στους επισκέπτες δημιουργίες τους προς δοκιμή. Πρόκειται για το μεζεδοπωλείο Αιόλου 68, το εστιατόριο Κόλλιας, το αλλαντοποιείο/μεζεδοπωλείο Τα Καραμανλίδικα του Φάνη και τα εστιατόρια Ε/Γ Ταξιδεύοντας, Ψαράδες και Ψάριστον, που θα συμμετέχουν στο «Ελληνικό Απόσταγμα» ως «Χορηγοί Γευστικής Απόλαυσης».
iefimerida.gr