Μια σειρά δημοσίων υπαλλήλων θα μείνουν «εκτός» του νέου συστήματος κινητικότητας.
Οι κατηγορίες υπαλλήλων που θα εξαιρεθούν από το νέο σύστημα εθελοντικών μετατάξεων είναι:
Οι δικαστικοί υπάλληλοι
Οι υπάλληλοι καταστημάτων κράτησης
Οι υπάλληλοι του Ιδρύματος Αγωγής Αρρένων Βόλου
Οι υπάλληλοι των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ, πλην του διοικητικού και τεχνικού προσωπικό των Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΦΠΥΥ) του ΕΣΥ και των Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας των διοικητικών υπαλλήλων,καθώς και των Σχολικών Φυλάκων που μετά τη διαθεσιμότητα μεταφέρθηκαν σε θέσεις Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού σε νοσοκομεία.
Οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, για τους οποίους παραμένουν σε ισχύ οι υφιστάμενες διατάξεις
Δήμοι
Όσον αφορά τους δημοτικούς υπαλλήλους, όπως έχει γράψει πρώτη η aftodioikisi.gr, σε δύο κατηγορίες μπορεί κανείς να κατατάξει τις δημοτικές υπηρεσίες των οποίων οι υπάλληλοι δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στο προωθούμενο ενιαίο σύστημα κινητικότητας.
Συγκεκριμένα γενική προϋπόθεση για τις μετατάξεις ή αποσπάσεις δημοτικών υπαλλήλων, είναι ο φορέας στον οποίο εργάζονται (φορέας προέλευσης), να έχει καλυμμένες τις θέσεις του κλάδου στον οποίο υπηρετεί ο αιτών υπάλληλος κατά τουλάχιστον 50%.
Έτσι, μια κατηγορία δημοτικών υπαλλήλων για τους οποίους θα «παγώνει» η κινητικότητα, είναι όσοι εργάζονται σε δημοτικές υπηρεσίες όπου ο κλάδος τους έχει κενά πάνω από 50%.
Η δεύτερη κατηγορία αφορά υπαλλήλους δήμων με πληθυσμό κάτω των 90.000 κατοίκων. Σε αυτήν την περίπτωση το ποσοστό των καλυμμένων θέσεων του κλάδου που υπηρετεί ο αιτών υπάλληλων, πρέπει να είναι 65%.
Δείτε το νόμο για την κινητικότητα σε ΦΕΚ