Τι να κάνετε αν o τροχονόμος σας «κόψει» κλήση –Πώς ακυρώνεται

Πολλοί οδηγοί «συλλαμβάνονται» από τους άνδρες της Τροχαίας οι οποίοι τους βεβαιώνουν κάποια παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που συνοδεύεται από χρηματικό πρόστιμο.

Ωστόσο όπως οι αστυνομικοί της Τροχαίας έτσι και οι οδηγοί πολίτες έχουν δικαιώματα τα οποία μπορούν να διεκδικήσουν ακόμη και με μια επίσκεψη στο τμήμα τροχαίας που υπάγονται οι αστυνομικοί που σας βεβαίωσαν την παράβαση.

Όμως χρειάζεται προσοχή καθώς κάποιοι αστυνομικοί της Τροχαίας «ερμηνεύουν» το νόμο όπως θέλουν ενώ παράλληλα μπορούν να «παραπλανήσουν» τους παραβάτες οδηγούς.

Το Enikonomia.gr έφταξε ένα οδικό χάρτη για τους παραβάτες οδηγούς στους οποίους οι άνδρες της Τροχαίας βεβαιώνουν κάποιο πρόστιμο για παράβαση του Κ.Ο.Κ. και τι μπορούν να κάνουν για να ακυρώσουν τις ποινές αλλά και το πρόστιμο.

Αρχικά όταν κάποιος αστυνομικός της τροχαίας σας σταματά είτε για απλό έλεγχο είτε για να σας πιστοποιήσει κάποια παράβαση δεν έρχεστε σε καμία περίπτωση σε αντιπαράθεση μαζί του ακόμη και αν έχει προκλητική στάση.

Από την στιγμή που σας βεβαιώνει το πρόστιμο υπογράφετε πάντα την κλήση ακόμη και αν δεν συμφωνείτε με την παράβαση που σας έχει βεβαιώσει ο τροχονόμος.

Βέβαια μπορεί ο τροχονόμος να σας «το δει αλλιώς» καθώς στο κάτω μέρος της κλήσης που θα σας αποδώσει αναγράφει χαρακτηριστικά πως: «Βεβαιώνεται ότι ο παραβάτης αρνήθηκε να υπογράψει αντίτυπο της παρούσας που προορίζεται για τον ίδιο, γι’ αυτό του ανακοίνωσα προφορικά, τη δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων και τον τρόπο καταβολής του προστίμου».

Η μεγάλη «παγίδα» που κρύβει η συγκεκριμένη αναφορά που αναγράφεται στην κλήση κρύβεται στο γεγονός πως αν ο οδηγός παραβάτης δεν υπογράψει την κλήση τότε ο τροχονόμος μπορεί να επικαλεστεί μέχρι ότι τον… «απειλήσατε»! Σωστά διαβάσατε, ο τροχονόμος μπορεί να επικαλεστεί ότι θέλει και βέβαια αυτό μπορεί να το αποτυπώσει και γραπτώς στο βιβλίο συμβάντων της Τροχαίας! Να είστε σίγουροι πως ακόμη και ένσταση να κάνετε για να ακυρωθεί η κλήση αν ο τροχονόμος ισχυριστεί ότι τον… «απειλήσατε» τότε ούτε ο Αρχηγός της Αστυνομίας δεν μπορεί να σας βοηθήσει…
Πότε μπορείτε να πληρώσετε το πρόστιμο μειωμένο 50%

Από την επόμενη ημέρα απόδοσης της τροχονομικής κλήσης ο παραβάτης οδηγός έχει στη διάθεσή του 10 ημέρες ώστε να μεταβεί στο ταχυδρομείο και να πληρώσει το 50% του βεβαιωμένου προστίμου. Σε περίπτωση που ο παραβάτης – οδηγός δεν εξοφλήσει το πρόστιμο εντός των 10 ημερών το πρόστιμο καταβάλλεται ολόκληρο και μάλιστα υπάρχει προθεσμία εξόφλησής του εντός δύο μηνών από την βεβαίωσή του. Μετά το πρόστιμο «πηγαίνει» στην εφορία και θεωρείται ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Δημόσιο.
Η αίτηση ακύρωσης και ο Διοικητής

Οι παραβάτες οδηγοί στους οποίους έχουν βεβαιωθεί παραβάσεις θα πρέπει να γνωρίζουν πως έχουν δικαίωμα εντός τριών ημερών από την ημέρα επίδοσης της κλήσης να μεταβούν στα κατά τόπους αρμόδια τμήματα που ανήκει ο τροχονόμος που τους έγραψε για να εκθέσουν τις αντιρρήσεις τους.

Ο διοικητής του τμήματος της τροχαίας είναι εκείνος που θα αποφασίσει αν οι αντιρρήσεις του οδηγού-παραβάτη είναι βάσιμες ή όχι.

Σε περίπτωση που είναι βάσιμες ο διοικητής έχει το δικαίωμα να ακυρώσει το πρόστιμο και να επιστρέψει πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας του οχήματος ή ακόμη και το δίπλωμα στον οδηγό.

Πάντως στις περισσότερες περιπτώσεις που υπάρχει πέραν του χρηματικού προστίμου και αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας, πινακίδων και διπλώματος οι περισσότεροι διοικητές βρίσκουν την χρυσή τομή δίδοντας νωρίτερα πίσω τα παραπάνω στοιχεία στους παραβάτες οδηγούς που πληρώνουν άμεσα το πρόστιμο…
Τροχονόμοι – «σερίφηδες»

Δεν είναι και λίγα τα κρούσματα, κυρίως κατά την περίοδο των διακοπών, όπου κάποιοι τροχονόμοι δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο να βεβαιώνουν παραβάσεις σε οχήματα με πινακίδες Αθήνας ή άλλων περιοχών εκτός νομού!

Οι καταγγελίες «πέφτουν» βροχή στα κατά τόπους τμήματα και τα παράπονα των παραβατών οδηγών που έχουν μεταβεί σε κάποιο τουριστικό θέρετρο αποτελούν καθημερινή ενασχόληση του διοικητή.

Ο λόγος τις περισσότερες φορές έχει να κάνει με την παράβαση του παράνομου παρκαρίσματος που εμπεριέχει χρηματικό πρόστιμο και αφαίρεση πινακίδων κυκλοφορίας.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι τροχονόμοι-«σερίφηδες» βεβαιώνουν τις παραβάσεις κυρίως για παράνομο παρκάρισμα μόνο στο όχημα με τις «ξένες» πινακίδες κυκλοφορίας παρά το γεγονός πως υπάρχουν δεκάδες οχήματα που έχουν παρκάρει παράνομα αλλά φέρουν… «ντόπιες» πινακίδες κυκλοφορίας.

Αν μάλιστα κάποιος οδηγός – παραβάτης με «ξένες» πινακίδες κυκλοφορίας κάνει το λάθος να ρωτήσει τον τροχονόμο-«σερίφη» γιατί δεν κόβει κλήση και στα άλλα αυτοκίνητα η απάντησή του είναι μέχρι και αποστομωτική: «Δεν θα μου υποδείξεις την δουλειά μου!».

Η μόνη λύση στο παραπάνω πρόβλημα έρχεται από μία φωτογραφία στην οποία να φαίνεται πως ο τροχονόμος-«σερίφης» δεν έχει βεβαιώσει τις παραβάσεις στα διπλανά οχήματα παρά μόνο στο δικό σας. Κατόπιν πηγαίνετε κατευθείαν στον διοικητή της τροχαίας του τοπικού τμήματος και με στοιχεία καταγγέλλετε τον τροχονόμο-«σερίφη»…

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο