Για να μην αρρωστήσετε αυτό τον χειμώνα, πρέπει να υιοθετήσετε ένα σωστό τρόπο διατροφής.
Η φράση «Είμαστε ό,τι τρώμε» είναι αληθινή και αντικατοπτρίζεται στα οφέλη που προσφέρει η διατροφή στην υγεία. Και επειδή τον τελευταίο καιρό οι περισσότεροι είναι κρυωμένοι, αποφάσισα να σας αποκαλύψω ποιες τροφές θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, έτσι ώστε ενώ είναι όλοι γύρω μας άρρωστοι, εμείς να παραμένουμε υγιείς.
Καταναλώστε λιπαρά ψάρια, γιατί είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής. Η χρόνια φλεγμονή εμποδίζει το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί σωστά και συμβάλει στην εμφάνιση της γρίπης καθώς και σε πιο σοβαρές ασθένειες. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2011 στο American Journal of Clinical Nutrition φοιτητές που πήραν συμπληρώματα ιχθυελαίου για τρεις μήνες είχαν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής, καθώς και λιγότερα συμπτώματα άγχους -μια κατάσταση που μπορεί να αποδυναμώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Εντάξτε στη διατροφή σας το σκόρδο. Μπορεί αυτό το πικάντικο τρόφιμο να μην είναι καλός σύμμαχος της αναπνοής, όμως συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι θειούχες ενώσεις που περιέχει έχουν αντιική δράση και βοηθάνε στην αντιμετώπιση του ιού της γρίπης.
Στρείδια. Ο ψευδάργυρος που βρίσκεται στα στρείδια, είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που καταπολεμάει τα συμπτώματα της γρίπης. Μια μελέτη επισκόπησης που δημοσιεύθηκε στην Medical Journal του Καναδά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ψευδάργυρος φαίνεται να μειώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος στους ενήλικες. Επειδή όμως, τα συμπληρώματα ψευδαργύρου εμπεριέχουν τον κίνδυνο παρενεργειών, όπως ναυτία και πονοκεφάλους, είναι καλύτερο να λαμβάνετε αυτό το μέταλλο μέσω της διατροφής.
Εσπεριδοειδή. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη C μπορεί να μην είναι τόσο χρήσιμη στην πρόληψη του κρυολογήματος, όπως νομίζαμε μέχρι σήμερα. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τη διάρκεια των συμπτωμάτων της γρίπης. Πλούσιες πηγές βιταμίνης C είναι το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ, τα ακτινίδια, οι φράουλες.
Όταν σκεφτόμαστε τα βακτήρια, συνήθως μας έρχεται στο μυαλό μας κάτι κακό, αλλά υπάρχουν και μερικά βακτήρια που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία και αυτά είναι τα γνωστά σε όλους προβιοτικά. Τρώγοντας τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά, όπως το γιαούρτι και κεφίρ, είναι ένας καλός τρόπος για να αυξήσετε τα καλά βακτήρια στο έντερο και να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα. Μελέτες ανασκόπησης υποστηρίζουν ότι τα προβιοτικά μειώνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων.
Ένα φλιτζάνι τσάι μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία, γιατί είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τις γνωστές κατεχίνες, που καταπολεμάνε τις ιώσεις. Επίσης, οι κατεχίνες εκτός από τις αντιβακτηριακές ιδιότητες, προστατεύουν από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις. Προτιμήστε το μαύρο ή το πράσινο τσάι και καταναλώσετε το σε καθημερινή βάση.
Βρώμη. Εάν τρώτε κάθε πρωί ένα μπολ βρώμης λαμβάνετε μια καλή ποσότητα από β-γλυκάνες, που είναι γνωστές για τις ιδιότητες τους να μειώνουν τη χοληστερόλη και να τονώνουν το ανοσοποιητικό. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι οι β-γλυκάνες μπορούν να συμβάλουν στη πρόληψη μόλυνσης του ανώτερου αναπνευστικού και να καταπολεμήσουν του ιούς της γρίπης.
Πηγή
ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ