Σε γενικές γραμμές έχουμε συνδυάσει το στρες με αρνητικά συναισθήματα και άσχημες καταστάσεις. Νέες έρευνες όμως έρχονται να μας διαψεύσουν, υποστηρίζοντας ότι στην
πραγματικότητα το στρες μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις.
Σύμφωνα με την ψυχολόγο, Κέλι ΜακΓκόνιγκαλ, όλα εξαρτώνται από την οπτική γωνία που θα δεις τα πράγματα.
Μιλώντας πρόσφατα σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη, όπως μεταδίδει ο Independent, υποστήριξε ότι το στρες δεν είναι εκ γενετής βλαβερό.
Γιατί, πρώτον, το στρες και η ανησυχία είναι σημάδια ότι η ζωή σου έχει νόημα και σκοπό. Το να έχεις στρες για κάτι σημαίνει ότι βρίσκεσαι σε μια διαδικασία που έχει μεγάλη σημασία για σένα: είτε αυτό είναι μια συνέντευξη για τη δουλειά των ονείρων σου ή η φροντίδα των παιδιών σου.
Δεύτερον, και μόνο το γεγονός ότι γνωρίζεις τα οφέλη του στρες μπορεί να σε βοηθήσει να το αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά.
«Συνήθως όταν έχουμε στρες το αντιλαμβανόμαστε ως κάτι τοξικό κι αισθανόμαστε ανεπαρκείς. Αλλά το πώς σκέφτεται κανείς το στρες έχει μεγάλη σημασία για την ευεξία του» λέει η ΜακΓκόνιγκαλ.
Για παράδειγμα, όταν βρίσκεσαι σε μια στρεσογόνα κατάσταση και την αντιλαμβάνεσαι ως αρνητική τότε η πρώτη αντίδραση του οργανισμού είναι να απελευθερώσει μεγάλες ποσότητες κορτιζόλης η οποία επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σου σύστημα.
Αντίθετα, αν το δεις πιο θετικά τότε ο οργανισμός σου θα έχει μια πιο θετική αντίδραση και, μάλιστα, ο εγκέφαλός σου θα μάθει κάτι από αυτό.
«Εν τέλει, το να έχεις στρες σημαίνει ότι έχει επενδύσει πλήρως σε αυτό που κάνεις εκείνη τη δεδομένη στιγμή» καταλήγει η ΜακΓκόνιγκαλ.