Ρύθμιση χρεών: Τα 11 «κλειδιά» και παγίδες που πρέπει να γνωρίζετε

Νέα δεδομένα προκύπτουν για 1 εκατ. οφειλέτες, με χρέη σε Ταμεία, εφορία, τράπεζες, προμηθευτές και εργαζόμενους.

Για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, θα πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον το 1/3 του ετήσιου εισοδήματός τους, ώστε να απαλλαγούν από τα βάρη. Πλέον, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», δεν υπάρχει στην πραγματικότητα ρύθμιση 120 δόσεων, αλλά ρύθμιση ανάλογα με το εισόδημα, με βάση τον νέο μαθηματικό τύπο της ρύθμισης.

Η πρώτη απόφαση που εκδόθηκε για τις νέου τύπου ρυθμίσεις αφορά οφειλέτες που χρωστούν από 3.000 έως 50.000 ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορία, προμηθευτές και τραπεζικά δάνεια.

Για τη ρύθμιση αυτών απαιτείται αίτηση των οφειλετών στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Σε αυτή τη ρύθμιση μπαίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, αλλά και επιχειρήσεις με οφειλές σε εργοδοτικές εισφορές, μισθούς εργαζομένων ή αμοιβές προμηθευτών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα επίκειται δεύτερη απόφαση, για όσους χρωστούν μόνο σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.

Τα 11 «κλειδιά» και παγίδες που πρέπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο»:

1. Κανείς δεν μπορεί να χρωστά πάνω από το 8πλάσιο του εισοδήματος. Για παράδειγμα, οφειλή 60.000 ευρώ και εισόδημα 7.000 ευρώ δεν μπαίνει σε ρύθμιση, καθώς ο λόγος χρέους προς εισόδημα είναι 8,5, οπότε δεν έχει το κριτήριο βιωσιμότητας.

2. Το χρέος πληρώνεται με δόση ίση ή μεγαλύτερη από το 1/3 του εισοδήματος.

3. Οφειλές έως 3.000 ευρώ ρυθμίζονται σε 36 δόσεις.

4. Οφειλές έως 50.000 ευρώ μπαίνουν σε ρύθμιση 120 δόσεων, που θα μειώνονται ανάλογα με το εισόδημα.

5. Χρέη σε προμηθευτές αποπληρώνονται σε 24 μήνες.

6. Απλήρωτοι μισθοί εργαζομένων καταβάλλονται εντός 6 μηνών.

7. Καταθέσεις και ακίνητα που υπερβαίνουν το 25πλάσιο της οφειλής θεωρούνται τεκμήρια βιωσιμότητας και οι οφειλέτες δεν θα έχουν καμία ελάφρυνση ή κούρεμα προσαυξήσεων.

8. Με τόκο 5,05% θα επιβαρύνεται η αποπληρωμή χρεών, ενώ η ληξιπρόθεσμη οφειλή έχει κούρεμα 85% στις προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί.

9. Δίνεται δεύτερη ευκαιρία σε όσους δεν περνούν τα κριτήρια βιωσιμότητας με πιο αυστηρούς όρους, γιατί η ένταξη σε ρύθμιση προϋποθέτει μελέτη βιωσιμότητας.

10. Προϋπόθεση είναι η άμεση πληρωμή των εισφορών του 2017 για ένταξη σε ρύθμιση όσων έχουν ως το 2016 οφειλές άνω των 50.000 ευρώ.

11. Οσοι δεν έχουν κερδοφορία τη μία από τις τρεις τελευταίες χρονιές, ή 2 από τις 3 τελευταίες, δεν μπαίνουν σε ρύθμιση. Η μόνη επιλογή είναι να πληρώσουν σε 12 δόσεις, αλλιώς θα έχουν κατασχέσεις.

aftodioikisi.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο