Την αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου επί της οδού Μπιζανίου 5 στην Καλλιθέα, ώστε να αναδειχθεί σε σύμβολο αντίστασης και μνήμης του ελληνικού λαού, ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρίαση, παρουσία εκπροσώπων της διοίκησης και των παρατάξεων του δήμου Καλλιθέας καθώς και αντιστασιακών που έζησαν εκείνες τις ιστορικές στιγμές του 1944.
Πρόκειται για το σπίτι-κάστρο της Καλλιθέας, το οποίο αποτελεί «ένα κομμάτι της νεότερης ιστορίας μας, με πολλούς συμβολισμούς», όπως επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα, Χρήστος Καπάταης, εισηγούμενος το έργο προϋπολογισμού 365.000 ευρώ.
Με σύντομη ιστορική αναδρομή, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης σκιαγράφησε ηρωικές στιγμές της νεολαίας και του λαού μας, της τελευταίας περίοδου του αντιφασιστικού αγώνα, με εστία-ανάχωμα και θυσιαστήριο δέκα νεαρών ΕΠΟΝιτών, το μικρό αυτό σπιτάκι.
Ήταν 23 Ιουλίου 1944, με μεγάλο μέρος των προαστίων της Αθήνας υπό τον έλεγχο του ΕΛΑΣ, όταν μηχανοκίνητο τμήμα του διαβόητου συνταγματάρχη, ταγματασφαλίτη Μπουραντά με ισχυρές δυνάμεις των ΕΣΕΣ κύκλωσαν την Καλλιθέα. Σκοπό είχαν να διαλύσουν τα ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ που δρούσαν στην περιοχή και να πάρουν ομήρους-εργάτες για τα εργοστάσια της χιτλερικής Γερμανίας. Το πρώτο σύνταγμα του ΕΛΑΣ τους αντιμετώπισε με επιτυχία, αλλά την επόμενη ακολούθησε νέα επιδρομή από 1.500 περίπου Γερμανούς και ταγματασφαλίτες. Τμήματα του ΕΛΑΣ από Νέα Σμύρνη, Κοκκινιά, Δρουγούτη, Σφαγεία, Πετράλωνα και Παγκράτι ήρθαν για να συνδράμουν.
Στην πορεία της μάχης, σε αυτό το σπιτάκι δέκα ΕΠΟΝίτες με ομαδάρχη τον 19χρονο Δημήτρη Βασιλειάδη και οπλισμό 3 αυτόματα, 7 ντουφέκια, 10 χειροβομβίδες και λίγα πυρομαχικά, μετά από πολύωρη μάχη αφήνουν την τελευταία τους πνοή, αφού προφτάσουν και φυγαδεύσουν από το κτίριο με ασφάλεια, μια μητέρα με δυο μικρά παιδιά. Η ημέρα έκλεισε με τη νίκη των Ελλήνων πατριωτών, παρά τη θυσία των 10 παιδιών. Συνέπεια ήταν η ματαίωση της σύλληψης και αποστολής εργατών στη Γερμανία, αλλά και η γενική απεργία που αμέσως κηρύχθηκε στην περιοχή με την κινητοποίηση του λαού της Καλλιθέας – περιοχή στην οποία όπως σημείωσε ο αντιπειφερειάρχης, αναπτύχθηκε έντονη αντιστασιακή δράση, «λόγος για το οποίο διαθέτει μπλόκο, εκτελεστήριο και πολλά μνημεία».
Ολοκληρώνοντας ο κ. Καπάταης ως χρέος στην μνήμη των ΕΠΟΝιτών που έπεσαν ανέφερε τα ονόματα τους :
-Γιάννης Ιωακειμίδης 17 ετών
-Σπύρος Πουλημένος 17 ετών
-Δημήτρης Γαλάτσης 19 ετών
-Δημήτρης Βασιλειάδης(ομαδάρχης)19 ετών
-Ιορδάνης Παπαδόπουλος 20 ετών
-Γιώργος Γυμνόπουλος 21 ετών
-Στέλιος Βιτσέντζος 20 ετών
-Γαβριήλ Μυριδινός 25 ετών
-Θανάσης Αλεξίου και
-Παύλος Λυγνόπουλος
Στην συνεδρίαση παρίσταντο οι αντιστασιακοί Γιώργος Χριστοδουλάκης και Μαρία Φέρα, ενώ ο εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης Λαική Συσπέιρωση αναφέρθηκε στις πολυετείς προσπάθειες της παράταξης και του λαού της Καλλιθέας για την ανάδειξη του κτίσματος σε μνημείο.
newsbeast.gr