Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το βράδι της Τετάρτης 20/6/18 κάτοικοι Καλλιθέας, Μοσχάτου Ταύρου και Παλαιού Φαλήρου στην πλατεία Τζιτζιφιών, για το κυκλώπειο τείχος της νέας παραλιακής Ποσειδώνος, τη δόμηση και τις χρήσεις Δήμου και Περιφέρειας στον φαληρικό όρμο, καθώς και τις οχλήσεις από τον τρόπο λειτουργείας του ΚΠΙΣΝ και της ΕΤΑΔ στην πλατεία νερού και την Εσπλανάδα.
Παρευρέθηκαν Αρχηγοί δημοτικών παρατάξεων, νυν και πρώην δημοτικοί σύμβουλοι όπως η Βάσω Μαργαρίτη, Γιώργος Αντωνακάκης, Λάζαρος, Λασκαρίδης, Κώστας Πολυχρονίδης, Παναγιώτης Γαλανόπουλος, Ανέστης Φωτόπουλος, Γιάννης Εμιρζάς, Αθηνά Εξάρχου, Παναγιώτης Γεωργούσης, Δήμητρα Καπούτση κλπ
Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Καλλιθέας, η Κίνηση κατοίκων Τζιτζιφιών Καλλιθέας – Μοσχάτου Ταύρου- Π. Φαλήρου και ο περιβαλλοντικός Σύλλογος ΙΛΙΣΟΣ.
Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με το παρακάτω ψήφισμα και τη συλλογή υπογραφών.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ Τζιτζιφιές 20/6/18
Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες και θύματα μιας διαρκούς επίθεσης σε βάρος της ποιότητας ζωής μας και των δικαιωμάτων μας, που συντονισμένα έρχονται από την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση σε όλες τις βαθμίδες της. Δεν αρκούσε η υπερφορολόγηση, το κόψιμο μισθών και συντάξεων, η ανεργία, η εγκληματικότητα που έφεραν οι μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές, με τη διάλυση των κοινωνικών μας δικαιωμάτων, έρχεται τώρα νέα υποβάθμιση στην ζωή μας στην Καλλιθέα με τα μέτρα κυβέρνησης, περιφέρειας, δήμου, με τα παρακάτω.
1. ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΚΥΚΛΩΠΕΙΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΟΥ ΑΙΣΧΟΥΣ
Μετά το τελευταίο μπάζωμα και το μερικό κτίσιμο της παραλίας, ο μεταολυμπιακός σχεδιασμός προέβλεπε την κατεδάφιση του «τείχους του αίσχους», δηλαδή του υπερυψωμένου δρόμου, και την κατασκευή νέου που θα βυθιζόταν, σε σχέση με το επίπεδο της πόλης και θα αποκτούσαν οι πολίτες πρόσβαση προς την παραλία. Τελικά, ο δρόμος δεν βυθίζεται αλλά αντικαθίσταται από έναν τριπλάσιου ύψους 12-14 μέτρων με «λόφο-σήραγγα». Ανακόπτεται πλέον βίαια η θαλάσσια αύρα, γίνεται θερμότερο το μικροκλίμα της περιοχής και η θάλασσα εξαφανίζεται ακόμα και από τα μάτια των κατοίκων που την έβλεπαν από τα σπίτια τους. Ήδη οι πρώτες μετρήσεις δείχνουν μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 5°C.
Την υποβάθμιση της ζωής ακολουθεί η απομείωση της ακίνητης περιουσίας των δημοτών κατά 20-25%, την ίδια στιγμή που οι αντικειμενικές αξίες αυξάνονται για φοροεισπρακτικούς λόγους.
Εναλλακτικές τεχνικές υπήρχαν και θα μπορούσε να γίνει μια απλή διαπλάτυνση της παλαιάς παραλιακής Ποσειδώνος όπως είναι στο Νέο και Παλαιό Φάληρο, με πολλά ρεύματα κυκλοφορίας και διαβάσεις για τους πεζούς αποφεύγοντας αυτό το τεράστιο εργολαβικό κόστος και την καταστροφή των ελευθέρων εκτάσεων και του περιβάλλοντος. Το ξηρό αντιπλημμυρικό κανάλι υπάρχει ήδη και θα μπορούσε να βελτιωθεί-μετατοπιστεί.
Τελικά φαίνεται ότι ο μόνος δρόμος που απομένει στους δημότες είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη και στο ΣτΕ, καθώς ο Δήμος είναι μονίμως ή πολιτικά διαπλεκόμενος ή απών.
2. ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ
Το ΚΠΙΣΝ αντί να αποτελέσει κέντρο πολιτισμού και αναψυχής ιδιαίτερα για τους δημότες τις Καλλιθέας αλλά και των γύρω περιοχών, έρχεται να προσθέσει νέα προβλήματα.
– Κυκλοφοριακή συμφόρηση λόγω ελλιπών και λανθασμένων μελετών.
– Βίαιη ηχορύπανση, καθώς το ΚΠΙΣΝ μετατράπηκε σε κέντρο ανοιχτών συναυλιών χωρίς περιβαλλοντική μελέτη.
– Μείωση του πρασίνου και των πεζοδρομίων της περιοχής.
3. ΕΤΑΔ
Η ΕΤΑΔ περιφράσσει και ενοικιάζει σε εταιρείες ελεύθερους χώρους και συγκεκριμένα την Πλατεία Νερού και τη μισή Εσπλανάδα (την κοινόχρηστη πολυδιαφημισμένη σύνδεση Καλλιθέας και ΚΠΙΣΝ με τη θάλασσα) για συναυλίες που απαγορεύουν τον περίπατο των κατοίκων και επιβαρύνουν με ηχορρύπανση και κυκλοφοριακά την περιοχή γιατί απλά δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη για τέτοιες χρήσεις.
4. ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ
Το συνεχές πότισμα των μεγάλων θαμνωδών εκτάσεων δε συνοδεύεται από τους απαιτούμενους ψεκασμούς για τα έντομα. Στους δρόμους μας κυκλοφορούμε μαζί με τα κουνούπια και τις κατσαρίδες.
5. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ – ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ
Μόνιμη εικόνα τα ασυντήρητα πεζοδρόμια και η ανύπαρκτη καθαριότητά τους, καθώς και η έλλειψη καπακιών στους κατεστραμμένους κάδους πράγμα που αποτελεί μόνιμη εστία μόλυνσης και ασθενειών.
6. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ, ΠΡΟΣΒΑΣΗ, ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΗ ΜΑΡΙΝΑ
Η ναυταθλητική μαρίνα έχει μετατραπεί σε τουριστική. Επιτρέπεται πλέον ο ελλιμενισμός επαγγελματικών σκαφών αλλά και πλοίων μέχρι 80 μέτρα. Αντί να σταθεί ο Δήμαρχος στο πλευρό των ναυταθλητικών συλλόγων για να τους αποδοθούν τα κτίρια 110 και 120 που κατασκευάστηκαν γι αυτούς με τον ΕΣΟΑΠ, βρίσκεται σε νομική διαμάχη εναντίον τους και μετέτρεψε τη ναυταθλητική μαρίνα σε τουριστική σε συνεργασία με την Υπουργό Τουρισμού. Μεθόδευσε παράτυπα και προχώρησε προκλητικά στον μόνιμο ελλιμενισμό του πρώτου κρουαζιεροπλοίου μήκους 78 μέτρων, προσβάλλοντας βάναυσα τους διαχρονικούς αγώνες δημοτικών αρχών και κατοίκων να μη μετατραπεί σε λιμάνι κρουαζιέρας ο όμορφος φαληρικός όρμος στο όνομα της αμφισβητούμενης ανάπτυξης. Δίπλα στον χώρο περιπάτου οι συντηρήσεις και τα βαψίματα σκαφών. Παράλληλα τα σκουπίδια μέσα και έξω από το νερό συμπληρώνουν την κακή εικόνα της περιοχής.
Απώλεια ζωτικών χώρων για τους δημότες όπως το ελεύθερο παρκινγκ 560 θέσεων της ναυταθλητικής μαρίνας και το γήπεδο στην παραλία. Θα κατασκευαστούν νέα στεγασμένα παρκινγκ με πρόσθετη τσιμεντοποίηση στα οποία οι επισκέπτες θα πληρώνουν αντίτιμο.
Η εκχώρηση των γραμμικών κτηρίων της παραλίας μας για στέγαση ενός Συνδέσμου Δήμων και των υπηρεσιών της περιφέρειας Αττικής, είναι ανεπίτρεπτα εφόσον οι χώροι αυτοί δομήθηκαν για αθλητισμό, πολιτισμό και αναψυχή των κατοίκων. Ο Δήμαρχος της Καλλιθέας όχι μόνο δε συνέχισε τη διεκδίκηση της παραλία μας, σεβόμενος τους αγώνες των κατοίκων, αλλά εκχώρησε και μεγάλο τμήμα από όσα κατοχυρώσαμε κάποτε. Η παραλία της Καλλιθέας εκχωρήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής με όλες τις γνωστές και μελλοντικές συνέπειες. Η Περιφέρεια Αττικής αποκρύπτει τις προθέσεις της για πρόσθετη δόμηση και εμπορικές χρήσεις μη κοινής ωφέλειας, στο όνομα της βιωσιμότητας την οποία δεν εξασφάλισε από το ελληνικό δημόσιο πριν εγκατασταθεί. Προβλέπεται δόμηση 4000 τμ στο πάρκο Μοσχάτου. Σχεδιάζεται συνεδριακό κέντρο, εμπορικό κέντρο, υδατοδρόμιο υδροπλάνων (εξέδρες) και λιμένας ημερόπλοιων. Η ποιότητα ζωής των κατοίκων επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από τις νέες χρήσεις που σχεδιάζεται να συσσωρευτούν στην ήδη βαριά επιβαρυμένη περιοχή.. Η ολοκλήρωση των έργων δεν έχει εξασφαλισθεί με αποτέλεσμα να παραμείνει ο φαληρικός όρμος για πολλά χρόνια ακόμα ένα περιγραγμένο για τους κατοίκους και απομονωμένο εργοτάξιο, όπως συνέβαινε για δεκαετίες.
Είναι στο χέρι μας να τους σταματήσουμε σήμερα κιόλας!
Μαζί με αυτά η αποδυνάμωση του Α.Τ.Καλλιθέας, η εγκληματικότητα, η κατάργηση του υποκαταστήματος ΕΛΤΑ, οι ουρές στη ΔΕΗ κ.α. αποδεικνύουν την περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής μας.
Όλες οι προσπάθειες συνάντησης για τα προβλήματα αυτά με την Περιφερειάρχη Αττικής, το ΚΠΙΣΝ, το ΙΣΝ, την ΕΤΑΔ αλλά και τα αρμόδια Υπουργεία απέτυχαν. Όλοι κρύβονται αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την ανεπίτρεπτη αυτή κατάσταση.
Μόνη λύση πλέον για τους κατοίκους η κινητοποίηση, η αυτοοργάνωση και η δημοκρατική αντίσταση, με κάθε νόμιμο μέσον.
Εμείς, πολίτες και φορείς της Καλλιθέας, του Μοσχάτου-Ταύρου, του Παλαιού Φαλήρου αλλά και όλης της Αττικής αποφασίζουμε σήμερα να αντιδράσουμε αποφασιστικά στο περιβαλλοντικό έγκλημα της καταστροφής που οι επαγγελματίες της πολιτικής ονομάζουν ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου και Μητροπολιτικό πάρκο.
Είναι στο χέρι μας να τους σταματήσουμε!
Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Καλλιθέας/ Κίνηση κατοίκων Τζιτζιφιών Καλλιθέας- Μοσχάτου Ταύρου- Π. Φαλήρου/ περιβαλλοντικός Σύλλογος ΙΛΙΣΟΣ.