Στο σκαμνί πάλι η Βουλγάρα πρώην σύζυγός του, η οποία πρωτόδικα είχε φάει ισόβια για το έγκλημα στην Καλλιθέα που συγκλόνισε το πανελλήνιο το 2015
Από τον
Θ. Μακρογαμβράκη
Το ανατριχιαστικό θρίλερ της δολοφονίας του 63χρονου καπετάνιου Βασίλη Κοκκίνη, το πτώμα του οποίου είχε βρεθεί σε εμβρυακή στάση μέσα σε καταψύκτη στο διαμέρισμα της πρώην συζύγου του στην Καλλιθέα, αναβιώνει στις 7 Ιανουαρίου στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας, όπου θα εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.
Το άγριο έγκλημα είχε συνταράξει το πανελλήνιο τον Ιανουάριο του 2016, αφού κανένας δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ο άτυχος ναυτικός, που δεν είχε δώσει σημεία ζωής επί έναν ολόκληρο χρόνο, είχε βρει τόσο φρικτό τέλος. Η αλήθεια αποκαλύφθηκε από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού που είχε νοικιάσει στην Καλλιθέα η 51χρονη (σήμερα) Ανέλια Αλεσάντροβα, η οποία είχε διαφύγει αμέσως μετά στη Βουλγαρία μαζί με τον γιο που είχε αποκτήσει από τον γάμο της με τον Κοκκίνη, αφήνοντας απλήρωτα ενοίκια και λογαριασμούς.
Ο ιδιοκτήτης που την αναζητούσε χωρίς αποτέλεσμα όλο αυτό το διάστημα μπήκε στο σπίτι με τη συνδρομή δύο δικαστικών επιμελητών. Κατά τη διάρκεια της επιτόπιας έρευνας βρήκαν σε λειτουργία τον καταψύκτη και πάγωσαν, όταν αντίκρισαν το φρικιαστικό θέαμα στο εσωτερικό του.
Ολες οι υποψίες στράφηκαν αμέσως στην 51χρονη Βουλγάρα, η οποία συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2016 από τις αρχές της πατρίδας της στον τόπο κατοικίας της στη Βάρνα, τη στιγμή που προσπαθούσε να διαφύγει στη Ρουμανία. Εκτός από τους συγγενείς του θύματος, την Ανέλια Αλεσάντροβα υπέδειξαν ως «εγκέφαλο» του στυγερού εγκλήματος και οι συνεργοί της, οι οποίοι είχαν συλληφθεί λίγους μήνες νωρίτερα. Η εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό άρχισε στις 12 Οκτωβρίου του 2017 από το Μικτό Ορκωτό δικαστήριο της Αθήνας και ολοκληρώθηκε λίγες εβδομάδες αργότερα, με την επιβολή της ισόβιας κάθειρξης στην 51χρονη συζυγοκτόνο. Οσο και αν προσπάθησε η Βουλγάρα, δεν έπεισε το δικαστήριο με όσα ισχυρίστηκε κατά την απολογία της σχετικά με την υποτιθέμενη κακοποίηση που ασκούσε ο άτυχος καπετάνιος στο ανήλικο παιδί τους και καταδικάστηκε χωρίς κανένα ελαφρυντικό για τη δολοφονία, η οποία, σύμφωνα με τη δικογραφία, διαπράχθηκε τον Ιανουάριο του 2015.
Οι δικαστές καταδίκασαν επίσης σε κάθειρξη 18 ετών την 28χρονη ομοεθνή συγκατηγορούμενη της Ανέλια Αλεσάντροβα, Γιορντάνκα Στοΐτσεβα, μετατρέποντας την κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση που είχε εις βάρος της σε απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία. Στον τρίτο κατηγορούμενο, τον 31χρονο Ρουμάνο Λίβιου Κονσταντίν Κοκρίς, που κρίθηκε ένοχος για υπόθαλψη εγκληματία, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών ετών με τριετή αναστολή. Για την ίδια κατηγορία είχε καταδικαστεί ακόμη ένας Βούλγαρος, ο Ντραγκομίρ Ναϊντένοφ.
Τη θέση του Βούλγαρου εντολέα της, ο οποίος μετέφερε τον καταψύκτη στο διαμέρισμα της Καλλιθέας μαζί με τον τρίτο κατηγορούμενο, εκφράζει στην «Espresso» η γνωστή ποινικολόγος Γιάννα Παναγοπούλου ( φωτό): «Ο εντολέας μου από την πρώτη στιγμή δηλώνει αθώος. Εχει αφεθεί ελεύθερος, αλλά έχει ασκήσει έφεση κατά της επιβληθείσας ποινής από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο και έχοντας εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη περιμένει την εκδίκαση της υπόθεσης από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο για την πλήρη αποκατάσταση της θέσεώς του».
Το βούλευμα καταπέλτης και οι σοκαειστικές μαρτυρίες
Το ζευγάρι είχε παντρευτεί το 1998 και το 2003 απέκτησε τον καρπό του έρωτά του, τον 14χρονο σήμερα Αριστοτέλη. Την ίδια χρονιά σύμφωνα και με τις μαρτυρίες άρχισαν τα προβλήματα στη σχέση τους, με αποτέλεσμα αρκετές φορές η 51χρονη να παίρνει το παιδί και να φεύγει αφήνοντας τον καπετάνιο να την αναζητά.
Αυτό έγινε και το 2008, όταν έφυγε για τη Βουλγαρία παίρνοντας μαζί της και 230.000 ευρώ που εκταμίευσε, από κεφάλαιο που είχε κληροδοτήσει στο παιδί ο πατέρας του καπετάνιου. Το 2012 ο Βασίλης Κοκκίνης κατάφερε να πάρει την επιμέλεια του παιδιού, με αποτέλεσμα εκείνο να ζει μόνιμα μαζί του και η Βουλγάρα να νοικιάσει το σπίτι της Καλλιθέας λίγο καιρό μετά. Από τότε άρχισε και η αντίστροφη μέτρηση για τη ζωή του 63χρονου, με την Ανέλια Αλεσάντροβα να αναζητά συνεργούς για το δολοφονικό της σχέδιο.
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας μεταξύ των μαρτύρων που κλήθηκαν να καταθέσουν ήταν οι δύο δικαστικοί επιμελητές, οι οποίοι περιέγραψαν με κάθε λεπτομέρεια όσα ανατριχιαστικά αντίκρισαν μέσα στο διαμέρισμα.
«Υπήρχε μια μυρωδιά κλεισούρας. Το σπίτι ήταν ακατάστατο, υπήρχε ένα στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο και μια βασιλόπιτα. Ο καταψύκτης ήταν στο χολ του σπιτιού και κλεισμένος με μια μονωτική ταινία. Τον ανοίξαμε και αμέσως μετά ειδοποιήσαμε την ασφάλεια», κατέθεσε ο ένας, ενώ ο δεύτερος δικαστικός επιμελητής περιέγραψε: «Είδα λίγο το κεφάλι και την πλάτη. Είχε λίγο πάγο. Στην αρχή έπαθα σοκ. Ηταν σε εμβρυακή στάση, ήταν δεμένα τα χέρια με τα πόδια του».
Οπως περιγράφεται μέσα από το βούλευμα, στοιχεία του οποίου παρουσιάζει για πρώτη φορά η «Espresso», το πτώμα του 63χρονου καπετάνιου ήταν κανονικά ντυμένο και το κεφάλι ήταν καλυμμένο με λευκή πετσέτα, μέρος της οποίας ήταν εμποτισμένο με αίμα. Τα χέρια του ήταν δεμένα με μονωτική ταινία μαύρου χρώματος στο ύψος των καρπών, η οποία συνέχιζε περισφίγγοντας τον λαιμό και συγκρατώντας το κεφάλι, ενώ τα πόδια ήταν δεμένα με μονωτική ταινία ίδιου τύπου, στο ύψος των αστραγάλων. Από τη νεκροτομή διαπιστώθηκε ότι ο θάνατος του Βασίλη Κοκκίνη «ήταν ασφυκτικός, συνεπεία απόφραξης των αναπνευστικών οδών».