Το περασμένο καλοκαίρι και ενώ η μυστική έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. βρισκόταν σε εξέλιξη, μια υπάλληλος της Διεύθυνσης Μεταφορών Νοτίου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής διαπίστωσε ότι άτομα που ουδέποτε είχαν δώσει το «παρών» στις εξετάσεις ικανότητας οδηγού εμφανίζονταν ως επιτυχόντες στους καταλόγους της διεύθυνσης. Οπως θα έκανε κάθε ευσυνείδητος υπάλληλος, κατήγγειλε το συμβάν στον επικεφαλής της διεύθυνσης. Ποια ήταν η εξέλιξη της υπόθεσης; Ο προϊστάμενός της ενοχλήθηκε για το γεγονός ότι οι υπάλληλοι της υπηρεσίας του τα «έπαιρναν» χωρίς ο ίδιος να έχει μερίδιο από τα κέρδη και απαίτησε 12.000 ευρώ, προκειμένου να μην τους καταγγείλει στις Αρχές. Το ποσό τού παραδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την εξάρθρωση του κυκλώματος διατήρησε σταθερό μερίδιο στα κέρδη.
Από την πολύμηνη έρευνα των «Αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε ότι από τις αρχές του 2018 μέχρι σήμερα 212 άτομα παρέλαβαν δίπλωμα οδήγησης χωρίς ποτέ να συμμετάσχουν στις προβλεπόμενες εξετάσεις. Με δεδομένο ότι καθένας απ’ αυτούς κατέβαλε αμοιβή 2.000 ευρώ, ο τζίρος του κυκλώματος εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ευρώ. Κατασχέθηκαν άλλωστε 200.000 ευρώ σε μετρητά, από τα οποία τα μισά βρέθηκαν στο σπίτι της φερόμενης ως αρχηγού του κυκλώματος. Πρόκειται για υπάλληλο της διεύθυνσης η οποία, ενώ μέχρι πρότινος βρισκόταν σε άδεια κύησης και λοχείας, συντόνιζε τα μέλη της σπείρας και εισέπραττε το μερίδιό της από τα κέρδη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο της έρευνας, οι αστυνομικοί των Εσωτερικών Υποθέσεων έψαξαν για να βρουν μετρητά ακόμα και σε νεκροταφείο. Ο λόγος; Στο σπίτι του προϊσταμένου της διεύθυνσης βρέθηκε μεταξύ άλλων σχεδιάγραμμα με πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες σε οστεοφυλάκιο του Β΄ Νεκροταφείου Αθηνών υπήρχαν κρυμμένα 350 χαρτονομίσματα των 200 ευρώ. Παρά το μακάβριο της υπόθεσης, οι αστυνομικοί έκαναν έρευνα, χωρίς ωστόσο να βρουν τον κρυμμένο θησαυρό, ενώ ο 62χρονος αρνήθηκε να απαντήσει στις σχετικές ερωτήσεις των αστυνομικών.
Ανάμεσα στους συνολικά εννέα συλληφθέντες είναι και δύο ιδιοκτήτες σχολών οδηγών στην Καλλιθέα και στη Γλυφάδα. Πιο ενεργό ρόλο αποδίδουν οι αστυνομικοί στον δεύτερο από τους δύο, ο οποίος μάλιστα τυγχάνει συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των ιδιοκτητών σχολών οδηγών.
Πώς όμως λειτουργούσε το κύκλωμα; Τα μέλη του χρησιμοποιούσαν το τέχνασμα των «στημένων» αιθουσών. Τις ημέρες που οι εξετάσεις ήταν προγραμματισμένες π.χ. 10 με 11 το πρωί, πλαστογραφούσαν έγγραφα και εμφάνιζαν ότι το διάστημα 11-12 της ίδιας ημέρας υπήρχε δεύτερη ομάδα υποψηφίων οδηγών που έδιναν εξετάσεις. Στη συνέχεια, καταχώριζαν στα ηλεκτρονικά συστήματα της διεύθυνσης τα στοιχεία των υποψηφίων που υποτίθεται ότι είχαν δώσει το «παρών» στις «στημένες» αίθουσες, επικύρωναν τις καρτέλες με σφραγίδες και υπογραφές και μέσω των δύο συνεργών τους, ιδιοκτητών σχολών οδήγησης, τα παρέδιδαν στους πελάτες τους. Το κόστος απόκτησης διπλώματος με την προαναφερόμενη διαδικασία κυμαινόταν από 1.500 έως 2.500 ευρώ, ενώ, εάν οι υποψήφιοι έμπαιναν στον κόπο να συμμετάσχουν στη διαδικασία εξετάσεων, πλήρωναν από 550 έως 1.500 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία του διπλώματος.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι επίορκοι υπάλληλοι της διεύθυνσης προσπάθησαν να καταστρέψουν τους servers διοχετεύοντάς τους ρεύμα υψηλής τάσης. Τα μηχανήματα στάλθηκαν στο Τμήμα Ψηφιακών Πειστηρίων της ΕΛ.ΑΣ., που ανέσυρε το περιεχόμενό τους. Οι εννέα συλληφθέντες πρόκειται να παραπεμφθούν σε ανακριτή Διαφθοράς.
kathimerini.gr